neoforum.gr


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Χ.Α.: Τα... μαγικά των δημοπρασιών!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 26, 2013 6:00 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Προς το τέλος της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες τα σπουδαία… ανέφεραν από τα χρηματιστηριακά γραφεία οι άνθρωποι του χώρου, όπως και έγινε, μόνο που τελικά σε αυτό το «κομμάτι» είχαμε πράγματα και θαύματα, κινήσεις… μαγικές!

Και δεν αναφερόμαστε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μόνο, ή μάλλον τόσο, αν και αυτός έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στο -3,85%, στις 1.151 μονάδες (ήταν στο κλείσιμο προς το -2,5%, νωρίτερα έχανε 1% και σταδιακά οι πιέσεις αυξάνονταν), ούτε στο -3,7% του FTSE 25 (383μ.), όσο στα… μαγικά επί των μετοχών!

Όπου άλλα χαρτιά έκλεισαν στα υψηλά ημέρας, όπως οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ για παράδειγμα, και άλλα, κυρίως σε αυτό θα σταθούμε, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, στο -8%, στο -15% ή στο -22%!!

Όλα αυτά βέβαια έγιναν κυρίως στα χαρτιά, τα 10, του MSCI αλλά και σε κάποια άλλα blue chips. Ητοι, εκτυλίχθηκαν απίστευτες εικόνες στην σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, στην τελευταία συνεδρίαση ως ανεπτυγμένη αγορά.

Και οφείλονται στο γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι μεταβολές στα χαρτοφυλάκια των ξένων λόγω της υποβάθμισης της «Λ. Αθηνών» από ώριμη σε αναδυόμενη αγορά με τους brokers και τα ξένα funds να είχαν κρατήσει μεγάλο μέρος του όγκου για τα τελευταία λεπτά.

Άλλωστε, μέχρι τις 17:00 ο τζίρος έφτανε τα 300 εκατ. ευρώ και με τις δημοπρασίες εκτινάχθηκε στα 973 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να προσεγγίζει τελικά τα 300 εκατ. τεμάχια ( περίπου τα 215 εκατ. στις τράπεζες και στα warrants), εκ των οποίων, κατά πληροφορίες, σχεδόν 230-240 εκατ. τεμάχια προήλθαν από ξένα χαρτοφυλάκια.

Επίσης, για παράδειγμα στην ΑΛΦΑ είχαν γίνει 40 εκατ. τεμάχια και με τις δημοπρασίες ξεπέρασαν συνολικά τα 102 εκατ. στην ΠΕΙΡ σχεδόν 30 εκατ. κομμάτια έγιναν στις δημοπρασίες και στο υψηλό ημέρα, στον ΟΠΑΠ περίπου 12-13 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στις δημοπρασίες και στο -8,1%! Στον ΟΤΕ άλλαξαν χέρια… μετά τη λήξη σχεδόν 16 εκατ. κομμάτια στο χαμηλό, στις δημοπρασίες ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΛΟΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δηλαδή blue chips εκτός MSCI χώθηκαν στα τάρταρα και κάπως έτσι… κύλησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία!

Με απλά λόγια, όπως είχαμε προαναγγείλει, τόσο τα funds που ήθελαν ή υποχρεώνονταν εκ του προφίλ τους να εισέλθουν στην αναδυόμενη πλέον εγχώρια αγορά, είτε και όσα εκ του καταστατικού τους δεν μπορούν να επενδύουν σε μη ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, κράτησαν εντολές για το τέλος και μάλιστα… έγινε χαμός.

Επίσης, το εντυπωσιακό είναι ότι κάποιοι brokers σημείωναν ότι αν και έβλεπαν τις τιμές στις δημοπρασίες και έβαλαν εντολές market, εντούτοις δεν… πήραν χαρτιά καθώς τα ματσαρίσματα στις εντολές αγοραστών και πωληεών και τα κομμάτια ήταν τέτοια λες και… μπήκαν στον πόντο για να πάνε τα χαρτιά σε συγκεκριμένα χέρια και χαρτοφυλάκια!

Στο ταμπλό, σήμερα η ΕΤΕ (όγκος 24 εκατ. τεμάχια, μέχρι τις δημοπρασίες 9 εκατ.) ξεχώρισε με άνοδο σχεδόν 5%, προς τα 4,6 ευρώ και στα υψηλά ημέρας (όπου και έγιναν τα πολλά κομμάτγια).

Η ΑΛΦΑ (όγκος ήδη 102 εκατ. τεμάχια) έφτασε έως τα 68 σεντ με +1,5%, ενώ η ΠΕΙΡ (όγκος 78,7 εκατ. κομμάτια) αρχικά βρέθηκε να παλεύει στα 1,5 ευρώ αλλά στο τέλος έγραψε 1,6 ευρώ όπου και έγινε το rebalancing. Μόχλευση υπάρχει και στα warrants, με πτωτικές όμως τάσεις κυρίως στης ΕΤΕ (-6%).

Η ΕΥΡΩΒ έκλεισε αμετάβλητη, η ΑΤΤ έπεσε προς τα 26 σεντ, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται προς τις 198 μονάδες και άνω (+4,6%).

Η ΔΕΗ αν και έχανε αρχικά 1,8% σταδιακά επανήλθε άνω των 11 ευρώ αλλά στις δημοπρασίες έκλεισε με -2,58% και 10,96 ευρώ, δίχως ιδιαίτερα ζητήματα αυτή (όγκος7 εκατ. τεμάχια).

Ο ΟΠΑΠ υποχωρούσε -4,5% προς τα 9,15 ευρώ, αλλά οι δημοπρασίες φύλαγαν ένα μεγαλοπρεπές -9,1%, στα 8,82 ευρώ, με όγκο 16 εκατ. τεμάχια συνολικά.

Ο ΟΤΕ γύρισε προς τα 8,93 ευρώ, σταδιακά μάζεψε τις απώλειες και ανέκτησε τα 9,2 ευρώ με +1% αλλά στο τέλος έφαγε -6,1% και έγραψε 8,52 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν σε 18,3 εκατ. τεμάχια, όταν σε όλη τη συνεδρίαση έκανε σχεδόν 3,3 εκατ.

Απώλειες 3,8% έγραψαν τα ΕΛΠΕ με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια, με 4,3% υποχώρησε ο ΤΙΤΚ (έκανε και -12%) στα 22 ευρώ με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια (από 1 εκατ. προ των δημοπρασιών), η ΜΠΕΛΑ αρχικά έγραψε νέο υψηλό άνω των 12 ευρώ, έχασε έδαφος και τελικά ολοκλήρωσε στα χαμηλά ημέρας στο -4,17% και στα 11,5 ευρώ. Η δε ΦΟΛΙ με -8,8% και όγκο 2 εκατ. τεμάχια υποχώρησε στα 21,25 ευρώ.

Είναι σαφές ότι αναδιαρθρώσεις είχαμε και μεταξύ χαρτοφυλακίων που έφυγαν από ένα χαρτί και εισήλθαν σε άλλο, είτε επρόκειτο για διαφορετικούς οίκους είτε και για τον ίδιο που απλά προχώρησε σε αλλαγές θέσεων. Τόσο στην δεκάδα του MSCI όσο και σε άλλα blue chips.

Περνώντας στα άλλα χαρτιά του 25άρη, μεταξύ των… «θυμάτων» ήταν η ΜΟΗ με -22,8% στις δημοπρασίες, η Ελλάκτωρ με -14% επίσης στις δημοπρασίες, η ΜΥΤΙΛ με -8%, η ΙΝΛΟΤ με -11%, η ΜΙΓ με -29%, η ΜΕΤΚΑ με -8%, η ΕΧΑΕ με -8,7%, η ΕΥΠΡΟ με -14%, η ΤΕΝΕΡΓ με -20%, η ΦΡΙΓΟ με -7%...

Όλες έκλεισαν σχεδόν στα χαμηλά ημέρας, με αυξημένους όγκους και μάλιστα με πολλά κομμάτια να έχουν… στηθεί στις δημοπρασίες σε συγκεκριμένες τιμές!

Γλύτωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι ΣΩΛΚ που κινήθηκαν ανοδικά και η ΕΥΔΑΠ αμετάβλητη…

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση, ίσως η σημαντικότερη των τελευταίων μηνών, λαμβάνει χώρα στο εγχώριο χρηματιστήριο. Μετά από 13 χρόνια το Χ.Α. επιστρέφει στις αναδυόμενες αγορές, με στάθμιση 0,43% στον MSCI Emerging Markets και 10 μετοχές ( ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ, ΦΟΛΙ, ΜΠΕΛΑ) να συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες. Είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν από την έναρξη ισχύος των αλλαγών στους δείκτες MSCI.

Μάλιστα, η αγορά βρίσκονταν σχεδόν στα υψηλά της καθώς χθες ξαναχτύπησε σε επίπεδο Γ.Δ. στις 1.200 μονάδες και όσον αφορά στον FTSE 25 στις 399 μονάδες, γράφοντας διπλή και τριπλή σχεδόν κορυφή αντίστοιχα αλλά όχι και νέα υψηλά, αρκετές μετοχές έχουν επιστρέψει σε επίπεδα τιμών του 2009 και παλαιότερα, έχει προηγηθεί ένα μεγάλο ράλι στα χαρτιά του MSCI με αποδόσεις που ξεπερνούν και το 100% από τον Ιούνιο και μετά, όταν και hedge funds και ξένοι διαχειριστές, μεταξύ άλλων, προχώρησαν σε ένα ιδιόμορφο front running προκειμένου να πουλήσουν τα πακέτα στα passive funds αλλά και στα ενεργητικής διαχείρισης χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τις emerging markets. Και μέσα σε αυτό το τοπίο, η «Λ. Αθηνών», δίχως να λείπουν τα ευρύτερα προβλήματα, επανήλθε στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Αν και ίσως ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η επόμενη ημέρα, το προσεχές διάστημα. Αν θα έχουμε δηλαδή ανατροφοδοτούμενη άνοδο λόγω MSCI αλλά και εξάσκησης των τραπεζικών warrants με σχετική διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αν θα δούμε διόρθωση μετά τις απαιτητικές αποτιμήσεις κυρίως σε κάποια χαρτιά της 10άδας ή αν θα πάμε σε… πλάγια κίνηση με διακυμάνσεις, πονταρίσματα και σχετική νευρικότητα.

Γ. Παπακωνσταντίνου
http://www.axiaplus.gr/article/53513/x- ... moprasiwn/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr