neoforum.gr


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Χ.Α.: Τεχνική δοκιμασία!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 05, 2013 6:20 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Δεδομένων των ανοιχτών μετώπων στην ελληνική οικονομία (διαπραγματεύσεις με Τρόικα, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, φορολογία ακινήτων, απολύσεις κ.λπ.) αλλά και εν όψει της αναδιάρθρωσης του MSCI (στις 7 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν τα ειδικά βάρη για τον MSCI emerging markets Greece καθώς και των εταιριών που θα τον απαρτίζουν), μοιραίο ήταν μετά και τη χθεσινή πτώση η σημερινή συνεδρίαση να λάβει τον χαρακτήρα της επιβεβαίωσης ή μη τεχνικών επιπέδων για Γ.Δ. και, κυρίως, FTSE 25.

Αρχικά η «Λ. Αθηνών» έδειχνε εύκολα (μια και πέρασε και από το +0,35%) ή δύσκολα (καθώς άντεχε στο -1% και τις 1.150 μονάδες και ο FTSE 25 στις 385 μονάδες) ότι τα καταφέρνει, ωστόσο, κι όσο τα νέα από το οικονομικό πεδίο ήταν θολά, σταδιακά η πλάστιγγα έγειρε στην πλευρά των πωλητών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύουν τεχνικές στηρίξεις αλλά και να χαθούν, όταν άρχισαν να επιταχύνονται οι πωλήσεις σε τίτλους όπως οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ κ.λπ., ενώ και η ΕΤΕ έχασε τα κέρδη της.

Έτσι, ο Γ.Δ. συνέχισε το «3 στα 3» όσον αφορά τις αρνητικές συνεδριάσεις μέσα στο Νοέμβριο και ύστερα από έναν εντυπωσιακό Οκτώβριο, τα ξένα funds βρήκαν ευκαιρία για ρευστοποιήσεις και η αγορά έκλεισε με -2,1% και στις 1.138,35 μονάδες (έκανε χαμηλό στο -2,39% και τις 1.134μ.). Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο FTSE 25 βρέθηκε κάτω από τις 380 μονάδες, στις 377,17 μονάδες με πτώση 2,17%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με -1,38% έχασε τις 184 μονάδες.

Ωστόσο, μένει να φανεί αν απλά έχουμε να κάνουμε με τεχνικής φύσεως διόρθωση και προσαρμογή των προηγούμενων non stop… εξάρσεων.

Για τον 25άρη πλέον τα κρίσιμα όρια είναι οι 365-375 μονάδες και μετά οι 350 και για τον Γενικό Δείκτη οι 1.100-1.120 μονάδες, όπως χαρακτηριστικά και ενδεικτικά αναφέρει και η τεχνική ανάλυση της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Βέβαια, ο τζίρος ανήλθε στα 93,5 εκατ. ευρώ (σταδιακά αυξήθηκε προς το τέλος) εκ των οποίων όμως τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα και ο όγκος έφτασε στα 39 εκατ. τεμάχια. Δηλαδή, δεν είχαμε τεράστιες συναλλαγές, στις τράπεζες οι όγκοι ήταν πεσμένοι, μένει να φανεί αν μπορεί να γίνει λόγος για… στέγνωμα, ενώ θυμίζουμε ότι η αγορά είχε βρεθεί σε εντελώς υπεραγορασμένα επίπεδα, με πολλαπλές υπερβολές σε ταλαντωτές. Έτσι, οι τελευταίες συνεδριάσεις κλείνουν gap και δένουν τιμές σε δείκτες και μετοχές, κάτι που δεν προκαλεί πανικό, εκτός πια και αν συνεχιστούν μαζικά οι ρευστοποιήσεις.

Πάντως, κάποιοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα έχουμε αναταράξεις μέσα στην περίοδο MSCI και ίσως και ρευστοποιήσεις πριν την απαρχή ενός νέου ανοδικού κύματος. Αλλά όλα αυτά θα φανούν στο ταμπλό…

Στο ταμπλό αρχικά ξεχώρισε η ΕΤΕ από τον 25άρη, μαζί με τίτλους όπως οι ΜΥΤΙΛ, ΜΙΓ, ΦΟΛΙ, ΙΝΛΟΤ που είδαν τα κέρδη τους να χάνονται, με αποτέλεσμα μόνο οι ΦΟΛΙ (στα υψηλά των 22,4 ευρώ) και ΕΥΠΡΟ (στο τέλος) να κλείσουν σε θετικό έδαφος.

Η ΕΤΕ από το +1,5% και τα 4,2 ευρώ σταδιακά έχασε έδαφος και στο τέλος έκλεισε στα 4,1 ευρώ και στο -0,24% ενώ κινδύνευσαν και τα 4 ευρώ πρόσκαιρα.

Οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ βρέθηκαν κάτω από τα χθεσινά τους κλεισίματα με πτωτικές διαθέσεις (κάτω από 0,65 και στα 1,45 ευρώ αντίστοιχα, με -0,46% και -4% αντίστοιχα) και όγκο περί τα 8 και 6 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Απώλειες 3%-4% παρατηρούνται και στα warrants, σε αρνητικό έδαφος είναι και η ΑΤΤ με -1,8% παρά το αρχικό +1,8% ενώ η ΕΥΡΩΒ ξεχώρισε με +4,3% και 68 σεντ, με όγκο 2 εκατ. τεμάχια.

Διευρύνθηκε η πτώση το τελευταίο χρονικό διάστημα της συνεδρίασης στη ΔΕΗ (-3,5%, στα 9,65 ευρώ), τον ΟΤΕ με -4% (διολίσθησε προς τα 8,3 ευρώ), ενώ η ΕΕΕ με το -3,06%, τα και ΕΛΠΕ με το -2,2% (από -5% πάντως), ΜΟΗ (-3,76%), ΙΝΛΟΤ (-5%), ΒΙΟΧΚ (-2,56%) επιβάρυναν την αγορά.

Πιέσεις παρατηρήθηκαν και στα άλλα blue chips (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΙΓΟ, ΜΕΤΚΑ, ΜΙΓ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΣΩΛΚ, ΜΥΤΙΛ κ.λπ.).

Στη Mid cap έχουμε απώλειες για ΓΕΚ (-7%), ΦΡΛΚ, ΙΑΤΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΒΖ, ΣΙΔΕ, ΕΥΑΘ, ΧΑΚΟΡ κ.λπ. και μόνο οι ΟΛΘ, MLS κράτησαν.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο, Υπεύθυνο Τεχνικής Ανάλυσης της ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ, με καθοδικές βλέψεις προς το πρώτη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 1.155 με 1.140 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης έχοντας δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα έμπρακτη αδυναμία ανοδικής διάσπασης της περιοχής αντίστασης των 1.200 μονάδων. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η «επιβίωση» ή μη της υπάρχουσας πλάγιας σταθεροποιητικής κίνησης, που πραγματοποιεί ο δείκτης μέσα στο μικρό ποσοστιαίο εύρος διακύμανσης του 5% έχοντας όμως αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους να έχουν ήδη απολέσει από τα υψηλά τους έως και -19% (ΠΕΙΡ:-19%, ΕΤΕ:-17%, ΟΤΕ:-11%, ΔΕΗ:-12%, ΟΠΑΠ:-11%).

Πιθανή καθοδική καταστρατήγηση των 1.140 μονάδων θα ανοίξει την όρεξη των πωλητών για τη τεχνική διείσδυση του δείκτη μέσα στο σημαντικό «μαξιλάρι» στήριξης των 1.120 με 1.100 μονάδων, επίπεδο, όπου και αποτελεί το κατά 0,25% διορθωτικό Fibonacci Retracement της μεγάλης ανοδικής κίνησης, που έχει προκληθεί από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Άλλωστε από την προηγούμενη ανάλυσή μας είχαμε επιστήσει την προσοχή για την ύπαρξη υπεραισιοδοξίας και μετοχικής υπερκοστολόγησης κάποιων δεικτοβαρών εταιρειών δίχως την απαιτούμενη στήριξη από τα αναμενόμενα οικονομικά τους στοιχεία των ετών του 2013 και 2014 παρά μόνο από την είσοδο τους ή μη στους δείκτες του MSCI.

Με μια ανάλογη - σε τεχνική αντιπαράθεση - ζώνη στήριξης των 385 με 380 μονάδων βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 25 ανοίγοντας εμφανή τεχνική συζήτηση για τη μετέπειτα κυματική βραχυχρόνια πτωτική κίνηση προς το επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων. Επίπεδο το οποίο εάν διαρραγεί καθοδικά θα μας προϊδεάσει για την εκτέλεση μιας γρήγορης εκτόνωσης προς το ισχυρό όριο στήριξης των 350 μονάδων. Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα προκαλέσει η καθοδική ή μη διάσπαση της ανοδικής γραμμής τάσης, που ενώνει τους δύο πυθμένες του Αυγούστου και του Οκτωβρίου, στις 377 μονάδες, καθώς θα καθορίσει την ποιότητα των καθοδικών καυσίμων για την εκδήλωση της μετέπειτα πτωτικής κίνησης.

Γ. Π.
http://www.axiaplus.gr/article/51191/x- ... dokimasia/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 10 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr