neoforum.gr


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: X.A.: Γιατί... μπάταρε πτωτικά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 29, 2013 2:09 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Η αδυναμία προσέγγισης των 1.200 και 400 μονάδων για τον γενικό δείκτη και τον FTSΕ 25 αντίστοιχα, από τεχνικής οπτικής, μαζί με τον έτσι κι αλλιώς καθοδικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών και σε συνδυασμό με την πιο μετρημένη και συντηρητική τακτική που τηρούν εσχάτως κάποιοι ξένοι και εγχώριοι πόλοι για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που επόμενο είναι να επιφέρει κάποιες αναταράξεις και κατοχυρώσεις κερδών στη «Λ. Αθηνών».

Πόσω μάλλον, όταν έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικότατες υπεραξίες, κάποια blue chips έχουν δώσει απανωτές τοπικές κορυφές και νέα υψηλά έτους, με αποτέλεσμα να θεωρείται εύλογη η κατοχύρωση θέσεων, ιδίως όταν κάποιοι κένοι οίκοι μιλούν για πρόσκαιρη διόρθωση.

Στο ταμπλό, και σήμερα η αγορά ξεκίνησε με νεύρα και πτωτικές διαθέσεις, έως -1% και 1.178 μονάδες, σταδιακά ο Γ.Δ. «μάζεψε» τις απώλειες σε σημαντικό βαθμό, προς τα επίπεδα λίγο κάτω των 1.190 μονάδων (-0,2%), αλλά πλέον οι απώλειες διευρύνθηκαν καθώς ο Γ.Δ. βρέθηκε στο -1,7% και τις 1.170 μονάδες.

Με τον FTSE 25 να γράφει -1,2% και 390-391 μονάδες, να ανεβαίνει σταδιακά προς τις 394 και το -0,4%, αλλά πλέον να διολισθαίνει κατά 1,9%, στις 388 μονάδες, καθώς σταδιακά ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, όπως και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ κ.λπ. έχασαν κέρδη και γύρισαν στο κόκκινο.

Η Εθνική ξανάπιασε αρχικά το κρίσιμο όριο των 4,25 ευρώ με +1,2% αλλά πλέον βρίσκεται στο -1,9% και τα 4,16 ευρώ, η ΠΕΙΡ από το +1,5% και άνω των 1,65 ευρώ γύρισε στα «ίσια» (όγκος 3 εκατ. τεμάχια), ενώ η ΑΛΦΑ υποχωρεί κάτω των 0,66 ευρώ (-1,5%). Πτωτικές οι τάσεις στα warrants (-2% με -4%), η ΕΥΡΩΒ υποχωρεί κατά 5% στα 71 σεντ και η ΑΤΤ είναι πλέον ορικά χαμηλότερα στα 0,29 ευρώ. Ο κλαδικός δείκτης με -1,35% κρατά τις 190 μονάδες, αλλά παραμένει κάτω των 200-205 μονάδων.

Στα blue chips, ξεχωρίζουν πλέον μόνο οι τίτλοι των ΒΙΟΧΚ (+1,5%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,2%) και ΦΟΛΙ.

Αντιθέτως υποχωρούν οι ΔΕΗ (-2%), ΟΤΕ (-3,3%), ΟΠΑΠ (-3,4%), η ΕΕΕ είναι στο -2,4%, η ΤΙΤΚ στο -2%, ενώ απώλειες γράφουν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΜΙΓ (-4%), ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (από νέο υψηλό στο -2,8%), ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ (αρχικά είχε flows) κ.λπ.

Ο τζίρος προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ (4,5 εκατ. σε πακέτα) και ο όγκος τα 16,5 εκατ. τεμάχια.

Στη mid cap ξεχωρίζουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΣΙΔΕ, ΙΝΤΚΑ, ΠΛΑΘ, ΣΑΡ κ.λπ. αλλά με χαμηλές συναλλαγές προσώρας.

Πάντως, μπορεί σε γενικές γραμμές οι επενδυτές να τσεκάρουν τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη και να μιλούν για τους ανοδικούς στόχους των 1.200, 1.250-1.280 μονάδων και βλέπουμε ή τις στηρίξεις των 1.150 και 1.100 μονάδων, ωστόσο, οι πιο… μπαρουτοκαπνισμένοι brokers παρακολουθούν κατά βάση την πορεία και το διάγραμμα του 25άρη, ή αλλιώς του FTSE 25, του δείκτη που απαρτίζεται από τα blue chips, και αυτό όχι μόνο λόγω των Παραγώγων…

Σύμφωνα με τους brokers λοιπόν, ο FTSE 25 μάλλον βρίσκεται σε κομβικό και κρίσιμο στάδιο, υπό την έννοια ότι έχει ξεκινήσει μια πρόσφατη κίνηση από τις 330-340 μονάδες, η οποία προσώρας ολοκληρώθηκε στις παρυφές των 400 μονάδων. Πλην όμως, και αν θέλουμε να λάβουμε ως απαρχή την τελευταία γραμμή εκκίνησης από τα πιο πρόσφατα χαμηλά της αγοράς, η ανοδική αντίδραση τεχνικά πρέπει αρχικά να «κλείσει» τουλάχιστον προς την περιοχή των 400-410 μονάδων (τοπική κορυφή) ώστε ο 25άρης να κινηθεί μετά προς το όριο των 425-430 μονάδων. Εάν φτάσει προς τα εκεί, τότε θα έχουμε δει να γίνεται η τεχνική του κίνηση…

Το θέμα είναι βέβαια αφενός αν θα το πράξει αυτό, γιατί αλλιώς… περιμένουν οι 375 μονάδες, πάνω-κάτω, που ως ώρας έχουν επιβεβαιωθεί 2-3 φορές ως πρώτο επίπεδο στήριξης, αφετέρου αν θα κλείσει το gap μόνο με τα μη τραπεζικά χαρτιά, κάποια εκ των οποίων εσχάτως έγραψαν τοπικές κορυφές για φέτος, ή θα πρέπει πάλι οι τράπεζες να ξαναβρούνε ρυθμό, κυρίως η ΕΤΕ και η Πειραιώς.

Οσον αφορά στην τεχνική ανάλυση, και σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο, υπεύθυνο Τεχνικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Κατεύθυνσης της Δυναμικής Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ, Λίγο κάτω από την πολύ βραχυχρόνια διαγραμματική «οροφή» των 1.200 μονάδων λαμβάνει τιμές ο Γενικός Δείκτης προσμετρώντας μέχρι στιγμής τις δυνάμεις του για την πραγματοποίηση ή μη μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης προς την περιοχή, που οριοθετούν οι δύο γραμμές αντίστασης του Απριλίου και του Ιουλίου, στις 1.238 με 1.225 μονάδες. Η συνεχιζόμενη όμως χρονική κωλυσιεργία του δείκτη χαμηλότερα των 1.200 με 1.210 μονάδων δημιουργεί δεξαμενή δυνάμεων πρόκλησης μιας νέας έντονης καθοδικής κίνησης, όπου θα θέσει ως τεχνικό στόχο το πρώτο μαξιλάρι στήριξης των 1120 με 1100 μονάδων.

Το φαινόμενο μάλιστα, που παρουσιάζουν αρκετές δεικτοβαρείς εταιρείες με τις κεφαλαιοποιήσεις τους να έχουν ήδη «τρέξει» αρκετά προεξοφλώντας απλόχερα μικροοικονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα, που δεν είναι διόλου ευδιάκριτα στο βάθος ενός επερχόμενου ομιχλώδους δωδεκαμήνου μας προβληματίζει ιδιαίτερα, όχι μόνο για την ποιότητα της υπάρχουσας ανόδου αλλά και για τις περαιτέρω δυνάμεις, που μπορεί να διαθέτει ο Γενικός Δείκτης μετά την πιθανή διείσδυσή του μέσα στη ζώνη των 1.250 με 1.280 μονάδων δίχως την ύπαρξη ισχυρών καταλυτών πέραν της εισόδου συγκεκριμένων εταιρειών στους δείκτες MSCI στο τέλος Νοεμβρίου.

Πέριξ του ορίου των 400 μονάδων κινείται ο δείκτης FTSE 25 διατηρώντας ακόμα την ανοδική υστέρηση πού έχει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, καθώς δεν έχει ακόμα διασπάσει το υψηλό του περασμένου Μαΐου, των 410 μονάδων, μη μπορώντας έτσι να ακολουθήσει στη καταγραφή νέων υψηλών για το 2013.

Διαγραμματικό ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επιβεβαιωμένη «αρπαγή» των 400 μονάδων και σε επίπεδο κλεισιμάτων, γεγονός, που θα τον ωθήσει προς τη «σκληρή» ζώνη αντίστασης των 410 με 416 μονάδων.

Αντιθέτως η περαιτέρω αδυναμία του δείκτη να «πατήσει» τις 400 μονάδες θα μας προϊδεάσει για την πραγματοποίηση μιας γρήγορης πτωτικής αναδίπλωσης προς το πρώτο επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων προκαλώντας ανασφάλεια και μερικό βραχυχρόνιο εγκλωβισμό σε όσους επενδυτές θελήσουν να ανοίξουν νέες θέσεις στα υπάρχοντα επίπεδα τιμών. Πιθανός συνήγορος στην εκδήλωση ενός νέου καθοδικού κύματος είναι από απόψεως στατιστικής η ισχυρή ποσοστιαία αρνητική εποχικότητα του δείκτη στο επόμενο εικοσαήμερο.

Γ. Π.
http://www.axiaplus.gr/article/50331/x- ... e-ptwtika/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 10 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr