Συνάντηση ΤτΕ - ΕΕΤ
Συνάντηση, με αντικείμενο τα ευρήματα της Blackrock, θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή με τους τραπεζίτες ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος. Το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΜέχρι την Πέμπτη αναμένεται να έχουν σταλεί από την ΤτΕ σε όλες τις εμπορικές τράπεζες τα ευρήματα της μελέτης της Blackrock, ενώ για την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ορίστηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.
Οι επόπτες της ΤτΕ ξεκινούν άμεσα την αξιολόγηση των ευρημάτων της μελέτης και θα επεξεργαστούν τα νούμερα για να προσδιορίσουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες τής κάθε τράπεζας.
Αναλυτικότερα θα εξακριβώσουν τις συνολικές προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου όπως θα διαμορφωθεί, βάσει των εκτιμήσεων της BlackRock, στο τέλος του 2013. Από τις προβλέψεις αυτές η κεντρική τράπεζα θα αφαιρέσει τις προβλέψεις που ήδη έχουν διενεργήσει οι εμπορικές τράπεζες ώστε να προσδιοριστεί το έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί από τις τράπεζες. Π.χ. αν για μια τράπεζα προκύψουν προβλέψεις 3 δις και έχει ήδη διενεργήσει προκαταβολικά 1 δις τότε οι νέες προβλέψεις θα είναι 2 δις ευρώ οι οποίες θα επιμεριστούν σε βάθος 3ετίας.
Τραπεζικές πηγές απ' όλο το φάσμα του πιστωτικού συστήματος εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς θεωρούν ότι οι νέες προβλέψεις που θα ζητήσει η Blackrock θα είναι τελικά διαχειρίσιμες από το πιστωτικό σύστημα. Μάλιστα κάποιοι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το σύνολο των νέων προβλέψεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δις. ευρώ ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις νέες προβλέψεις δεν περιλαμβάνονται οι κυπριακές τράπεζες.
Υπάρχουν ωστόσο και πηγές που δεν συμμερίζονται την παραπάνω αισιοδοξία και δεν αποκλείουν τελικά οι νέες προβλέψεις της Blackrock να ανέλθουν, λόγω της έκρηξης των προβληματικών δανείων που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, ακόμη και στα 15 δις. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμαΗ ΤτΕ θα αξιολογήσει και την πορεία των εσόδων προ προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών - έχουν ήδη καταθέσει τα σχετικά business plans - και αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα, θα ανακοινώσει επίσημα προς το τέλος Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης που θα είναι ύψος νέων προβλέψεων κατά τράπεζα.
Μπαράζ ΑΜΚ μέσα στο καλοκαίριΣτη συνέχεια οι τράπεζες και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το PSI+ υποχρεούνται προς τα τέλη Απριλίου να ανακοινώσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης καθώς και business plans. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η ΤτΕ, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχουν ολοκληρώσει τα παραπάνω σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, τα οποίο στο μεγαλύτερο μέρος τους θα περιλαμβάνουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν με ίδια μέσα τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τότε μέσα στο Σεπτέμβριο θα προσφύγουν στο ΤΧΣ. Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, ώστε μετά το πέρας της διετίας να είναι ευκολότερη η επαναγορά των μετοχών τους.
Στην προσπάθεια τους αυτή θα πρέπει να αντλήσουν με πάσης φύσεως κινήσεις (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεις θυγατρικών του εξωτερικού, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, επαναγορά τίτλων κ.α.) περί τα 15 δις. ευρώ και μάλιστα σε εξαιρερικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα της τάξης των 6 - 7 μηνών. Εγχείρημα που όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, είναι εξαιρετικά δύσκολο, τόσο λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, όσο και λόγω της απογοητευτικής εικόνας που εμφανίζει η χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά και οι αποτιμήσεις τους.
Σε όλη αυτή την διαδικασία θα συνδράμει και η Bain Company, ένας από τους μεγαλύτερους συμβουλευτικούς οίκους παγκοσμίως, η οποία θα συνδράμει επικουρικά την ΤτΕ στο μεγάλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και στον επανασχεδιασμό της επόμενης ημέρας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών - θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Τρόικα και της ελληνικής κυβέρνησης - και κυρίως αν η υπαγωγή τους στο ΤΧΣ θα γίνει με κοινές η προνομιούχες μετοχές. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα προσφύγουν στο ΤΧΣ με κοινές μετοχές ενώ υπάρχει περίπτωση για το ύψος των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την συμμετοχή τους στο PSI να μπουν στο Ταμείο με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1