neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: «ΤΥΠΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑ»
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 10:09 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

«Τυπώστε χρήμα»

Ελληνικές και ιρλανδικές τράπεζες ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ να τυπώσει περισσότερο χρήμα, που καλούνται να πληρώσουν τελικά οι φορολογούμενοι που γίνονται οι τελικοί εγγυητές των χρεών αυτών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.


Οι ελληνικές και ιρλανδικές τράπεζες έχουν εκδώσει περίπου 70 δις. ευρώ σε ομόλογα για τη δημιουργία των εξασφαλίσεων που απαιτούνται για να πάρουν μετρητά από την ΕΚΤ, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί στα 100 δισ. ευρώ μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι μπορεί να αυξήσει κατά 30 δις. ευρώ τις εγγυήσεις στις τράπεζες.

"Αυτό που έχουμε εδώ είναι πολύ μικρή ποσοτική χαλάρωση, ή να τυπώσεις χρήμα", δήλωσε ο Cathal O'Leary, επικεφαλής της NCB Stockbrokers, στο Δουβλίνο. "Οι τράπεζες εκδίδουν ακάλυπτα δάνεια για τους ίδιους", πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει ορκιστεί να αποφύγει το είδος της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η FED , της οποίας οι αγορές ομολόγων για να ενισχύσει την ανάπτυξη την έχουν αφήσει περισσότερα treasuries από αυτά που κατέχει η Κίνα, ο μεγαλύτερος ξένος αγοραστής του χρέους των ΗΠΑ.

Με τη χορήγηση δανείων αντί τραπεζικού χρέους, η ΕΚΤ θα βρεθεί έκθετη αν οι εγγυητές δεν μπορέσουν να πληρώσουν.

Το spread στην Ιρλανδία έναντι του γερμανικού Bund διαμορφώνεται στις 593 μονάδες, από 153 μονάδες βάσης πριν από ένα χρόνο.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10-ετών ομολόγων είναι 852 μονάδες βάσης, πάνω από τις 305 μονάδες βάσης πριν από ένα χρόνο.

Οι τράπεζες της Ιρλανδίας έχει εκδώσει τουλάχιστον 17,4 δις. ευρώ γραμματίων με κυβερνητικές εγγυήσεις, με τα 9,2 δις. ευρώ να προέρχονται μόνο από την Bank of Ireland. Το πρόγραμμα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ 2009 της Ιρλανδίας.

"Η πρόσβαση στις διεργασίες της ΕΚΤ επιτρέπει στις εν λόγω τράπεζες να πάρουν χρηματοδότηση που προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη υπό τις σημερινές συνθήκες της αγοράς", ανέφερε η ιρλανδική κεντρική τράπεζα.

Το τρέχων εγγυημένο από το κράτος πρόγραμμα ρευστότητας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 55 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, που ισοδυναμεί με περισσότερο από 20 % των $ 330 δις. το 2009.

Αυτό είναι πρόσθετο ποσό από τα 8 δις ευρώ από ομολογίες μηδενικού τοκομεριδίου που η Ελλάδα έχει δανείσει στις τράπεζες και τα 15 δις ευρώ από τις άμεσες εισφορές κεφαλαίου, σύμφωνα με τον John Raymond, αναλυτή της CreditSights Inc στο Λονδίνο.


"Σε πολύ μεγάλο βαθμό, η ΕΚΤ παίρνει τη θέση των κεφαλαιαγορών", δήλωσε ο Alan Dukes, που είναι σήμερα πρόεδρος της Anglo ιρλανδικής Bank Corp. "Η ΕΚΤ δεν είναι πλέον σε θέση να ακολουθήσει μια σαφή νομισματική πολιτική, επειδή έχει τεράστια ανοίγματα", τόνισε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.

Οι ελληνικές τράπεζες, με 1,5 % των ευρωπαϊκών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, και οι Ιρλανδοί, με 5,5 %, αντιπροσωπεύουν το 17% και το 24 % του δανεισμού της ΕΚΤ, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου από τον Laurent και Giuseppe Fransolet Maraffino της Barclays Capital στο Λονδίνο.

"Η ΕΚΤ δέχεται ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου", τόνισε ο Maraffino. "Οι ιρλανδικές τράπεζες αντικαθιστούν την ακριβότερη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης με φθηνότερη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Είναι έτσι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί."

Η δουλειά της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα τη ρευστότητα που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Ενώ το εκκολαπτόμενο EFSF πιθανότατα θα έχει ως έργο την εξασφάλιση της φερεγγυότητας.

"Αυτό είναι ένα μεγάλο παράδειγμα του τραπεζικού κινδύνου που μετατρέπεται σε εθνικό κίνδυνο και εν συνεχεία σε κίνδυνο για την ΕΚΤ", δήλωσε ο Jean Dermine, καθηγητής στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα στο INSEAD στο Fontainebleau της Γαλλίας. "Η ΕΚΤ αυξάνει την προσφορά χρήματος και αυτό αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπάρχει επίσης πιστωτικός κίνδυνος, από το γεγονός ότι η χρεοκοπία θα οδηγήσει σε μια απώλεια για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους."

Η Νομισματική επέκταση στη ζώνη του ευρώ, έγινε θετική, τον Ιούνιο και έφθασε σε υψηλό 15 μηνών του 2,1% το Νοέμβριο.

Η ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, ώστε να επιτραπεί στις τράπεζες να επανακτήσουν την πρόσβαση τους στις αγορές κεφαλαίων.

"Τι θα συμβεί εάν προκύψει μια χρεοκοπία", διερωτάται ο Nicolas Veron, του Bruegel στις Βρυξέλλες. Ο καθένας θα ήθελε να αποφύγει την εξέταση στην πραγματικότητα. Οι κυβερνήσεις πραγματικά φοβούνται τις συνέπειες μιας πραγματικής αναδιάρθρωσης."
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 47 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr