neoforum.gr


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 2 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Σαρωτικές συγχωνεύσεις κατʼ εντολήν της Τρόικας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 12, 2012 11:01 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 4:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Σαρωτικές συγχωνεύσεις κατʼ εντολήν της Τρόικας
12/08/2012 - 15:54


Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα λαμβάνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας, καθώς όλα δείχνουν ότι από τις 16 τράπεζες που λειτουργούσαν το 2008 στη χώρα μέσα στον επόμενο χρόνο θα απομείνουν λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτή είναι και η βούληση της τρόικας, αυτή είναι και η αναγκαστική πορεία με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις κεφαλαιακές των ίδιων των τραπεζών, καθώς και την αποδοτικότητα προς όφελος της οικονομίας, αλλά και η θελκτικότητα που μπορεί να έχουν στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε, από το 2008 το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί λόγω της ύφεσης κατά περίπου 25%, και έπεται συνέχεια. Δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να αντέξουν σε λειτουργία τόσες τράπεζες.

Δεν κατάφεραν «φιλικές» συγχωνεύσεις και τώρα αναγκάζονται

Βεβαίως, οι τραπεζίτες, οι οποίοι παρεμπιπτόντως βρίσκονται ακόμη σχεδόν όλοι επί ποδός στην Αθήνα κινούμενοι μεταξύ Λαγονησίου και Βουλιαγμένης, αποφεύγοντας τα ταξίδια και τις αποστάσεις, αναγκάζονται τώρα να παρακολουθήσουν τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αντί να έχουν ως ώφειλαν βρει εδώ και καιρό φόρμουλες επικοινωνίας για φιλικές συμμαχίες. Θυμούμαστε όμως όλοι, για παράδειγμα, τι συνέβη και στην περίπτωση «Εθνικής – Alpha» και στην περίπτωση «Eurobank – Alpha». Και ας φώναζε από το 2008 ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, για την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι τραπεζικές συγχωνεύσεις. Τώρα έχουμε ήδη εισέλθει στην περίοδο της αναγκαστικής συγκέντρωσης υπό το βλέμμα και τις εντολές της τρόικας.

Το μοντέλο της Εμπορικής

Η αναδιάταξη, πάντως, του τραπεζικού χάρτη θα γίνει –και ήδη συντελείται- σε δύο μεγάλες φάσεις. Η πρώτη αφορά στην απορρόφηση των πιο προβληματικών περιπτώσεων, ή στη διαχείριση της αποχώρησης των ξένων τραπεζών, με αγοραστές ή απορροφούσες τις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες, εκείνες δηλαδή που έχουν λάβει πράσινο φως ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ. Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εμπορικής και της Credit Agricole είναι εκείνο που θα απαιτηθεί και από τις άλλες ξένες τράπεζες που έχουν ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα ή πρόκειται να υποβάλουν, όπως η Γενική – Societe Generale και η Millenium.

Πωλούν τη Γενική οι Γάλλοι – Οι πιθανοί μνηστήρες

Ειδικότερα για τη Γενική, έχει ήδη γνωστοποιήσει προς την κεντρική τράπεζα η Societe Generale την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Και να πουλήσει τη Γενική. Και στην περίπτωση αυτή θα ακολουθηθεί –αυτή ήταν η ρητή απάντηση της ΤτΕ– το μοντέλο Εμπορικής, δηλαδή πρώτα θα ανακεφαλαιοποιήσουν τη Γενική οι Γάλλοι, ενώ το funding gap θα παραμείνει στην Ελλάδα με αντίστοιχη ύπαρξη κεφαλαιακού… «τυριού» προκειμένου να προσελκυστεί αγοραστής που θα την απορροφήσει έναντι έκδοσης νέων μετοχών. Η ΤτΕ υπήρξε προς όλους κατηγορηματική ότι δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα ούτε σεντς από τις ξένες τράπεζες. Εκτιμάται πάντως από την αγορά, ότι για τη Γενική θα ενδιαφερθούν τελικά οι δύο τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να πάρουν την Εμπορική, μια και η Πειραιώς έχει ήδη αποκτήσει το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ. Στις τάξεις πάντως των ξένων θεσμικών θεωρείται ότι για την Εμπορική προβάδισμα έχει η Alpha, οπότε για τη Γενική η μάχη θα είναι μάλλον μεταξύ Eurobank και Εθνικής. Εκτός, βέβαια, και αν ανατραπούν οι προβλέψεις.Η Millenium, η Probank, η FBB – Ο ρόλος της Τράπεζας Αττικής

Αντίστοιχα, προς πώληση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βγει και η MIllenium. Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει το μοντέλο της Εμπορικής. Για τη Millenium, πάντως, εκτός των «συστημικών» τραπεζών, πιθανώς να δούμε να μπαίνει στη μάχη και η Τράπεζα Αττικής, η μόνη που δεν έχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης από το ΤΧΣ. Αλλωστε, έχει ήδη υπάρξει προεργασία καθώς για την Αττικής η «υπόθεση Millenium» δεν είναι καινούργια. Οπως επίσης είναι πιθανό να κινηθεί η Τράπεζα Αττικής και για μία τουλάχιστον εκ των δύο μικρών τραπεζών που αναζητούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Την Probank που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου και την FBB που θα προχωρήσει επίσης σε αύξηση κεφαλαίου. Δύο τράπεζες που πολύ δύσκολα θα παραμείνουν αυτόνομες και αναμένεται να επιδιωχθεί να απορροφηθούν από έναν ισχυρότερο όμιλο. Και, βέβαια, κάποια στιγμή θα απορροφηθεί από άλλη τράπεζα και η «νέα» Proton.

Σενάρια ανταλλαγής θυγατρικών μεταξύ κυπριακών και ελληνικών τραπεζών

Εξελίξεις, όμως, θα έχουμε και με τις κυπριακές τράπεζες. Εκεί, αν τεθεί ζήτημα αποχώρησης, όπως σκέφτονται, θα βρεθούν προ της ανάγκης να ακολουθήσουν το μοντέλο Εμπορικής. Γιαυτό και στο νησί επεξεργάζονται ένα εναλλακτικό σενάριο. Κυρίως από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και από τη Marfin. Ξεκινούν, λοιπόν, επαφές και συζητήσεις με τις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με θέμα την «ανταλλαγή». Να διερευνηθεί, δηλαδή, κατά πόσο είναι συμφέρουσα ή μπορεί να υλοποιηθεί η απορρόφηση της κυπριακής θυγατρικής κάποιας ελληνικής τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου, με αντίστοιχη παραχώρηση του ελληνικού τμήματος της Τράπεζας Κύπρου στην ελληνική που θα ενδιαφερθεί. Καλύπτοντας, βέβαια, η κυπριακή πλευρά το funding gap μεταξύ των δύο χωρών, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των εν Ελλάδι θυγατρικών από τις κυπριακές τράπεζες. Περισσότερο αυτό το σενάριο δείχνει να ταιριάζει στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ στην περίπτωση της Marfin τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα.

Τι θα γίνει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Εδώ οι εξελίξεις μάλλον πηγαίνουν λίγο πίσω, προς το τέλος του έτους. Αλλωστε, αυτή την ώρα δεν μπορεί ακόμα να ακολουθηθεί το μοντέλο της Αγροτικής Τράπεζας γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια. Να θυμίσουμε εδώ ότι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν μετοχική συμμετοχή της τάξης του 6% τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank. Και αυτό ασφαλώς θα συνεκτιμηθεί όταν έρθει η ώρα για να κριθεί το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πάντως, ένα από τα δύο θα γίνει. Ή θα προχωρήσει κάποια στιγμή στα πρότυπα της ΑΤΕ είτε θα απορροφηθεί από κάποια άλλη τράπεζα.

Αμέσως μετά οι mega συγχωνεύσεις

Οταν λοιπόν ολοκληρωθεί αυτή η ευρεία πρώτη φάση συγκέντρωσης και εξυγίανσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για τις «mega συγχωνεύσεις», που αποκάλυψε στο περασμένο φύλλο η «ΑΞΙΑ». Στην τρόικα η άποψη είναι ξεκάθαρη ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ούτε να συγκεντρώσουν μελλοντικά κεφάλαια περισσότεροι από 2-3 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι. Οι τροϊκανοί έχουν έρθει περίπου στα λόγια του Γιάννη Κωστόπουλου της Alpha Bank που έλεγε στο παρελθόν ότι στην Ελλάδα θα απομείνουν δυόμιση τράπεζες. Μόνο που τώρα αυτό θα γίνει με εξαναγκασμό. Και οι συγχωνεύσεις θα αφορούν πλέον τις «συστημικές» τράπεζες.

http://www.axiaplus.gr/article/15374/sa ... s-troikas/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Σαρωτικές συγχωνεύσεις κατʼ εντολήν της Τρόικας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 12, 2012 11:55 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2009 11:10 pm
Δημοσιεύσεις: 5614
...Οι τροϊκανοί έχουν έρθει περίπου στα λόγια του Γιάννη Κωστόπουλου της Alpha Bank που έλεγε στο παρελθόν ότι στην Ελλάδα θα απομείνουν δυόμιση τράπεζες.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
...Η ΜΑΓΚΙΑ......

Μετά απο τις δυόμιση Τράπεζες...........Να ξεπεταχτεί μία ΝΕΑ Τράπεζα καθαρα Ελληνική για τους την κάτσει..........


....Τα θέλει ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥΣ........


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 2 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 12 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr