neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΕ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 16, 2011 7:30 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης

Εγγραφή: Παρ Οκτ 01, 2010 11:57 am
Δημοσιεύσεις: 179
Εικόνα

Θετικοί σε νέο δάνειο

Θετικοί εμφανίζονται οι διεθνείς οίκοι σε μια επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Παράλληλα, θεωρούν απίθανη την έξοδο από το ευρώ, ενώ εκτιμούν πως δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση.

Της Αμαλίας Κάτζου



Θετικοί εμφανίζονται οι διεθνείς οίκοι στις τελευταίες τους αναλύσεις σε μια επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, τα επενδυτικά "σπίτια" θεωρούν απίθανη την έξοδο της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές συνέπειες σε όλη την Ευρωζώνη.

Πάντως, στην πλειοψηφία τους τα φημισμένα τμήματα ανάλυσης εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις τους θα λάβει χώρα το 2012 ή 2013. Ο λόγος για τον οποίο οι ξένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν αναπόφευκτο το "κούρεμα" είναι πως το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτική είναι η άποψη της Barclays, που προβλέπει πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση, εκτιμώντας μάλιστα πως το haircut θα είναι της τάξης του 70%. Από την πλευρά της, η JP Morgan υπολογίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν περίπου 25 δισ. ευρώ σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με haircut 50%.

Goldman Sachs: Σε σταυροδρόμι

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η Ελλάδα, σημειώνει η Goldman Sachs, καθώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εισέρχεται σε μία πολιτικά ευαίσθητη φάση, προσελκύοντας αυξημένη προσοχή από επενδυτές και αξιωματούχους που εμπλέκονται στο πρόγραμμα στήριξης. Η ανάλυση της Goldman Sachs σημειώνει δύο εναλλακτικές για το ελληνικό πρόβλημα, με την πρώτη να είναι ένα μερικό reprofiling στο υπάρχον χρέος. Στόχος αυτής της εναλλακτικής είναι η επιμήκυνση της ωρίμανσης ενός μεγάλου μέρους των ομολόγων που λήγουν το 2012-2015. Παρά το γεγονός ότι αυτή η εναλλακτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της χρεοκοπίας, θα προσφέρει ωστόσο περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση, εμπλέκοντας χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στις "δομικές" χώρες της Ευρωζώνης αλλά και οργανισμούς στην Ελλάδα, που κατέχουν την πλειοψηφία των ομολόγων.

Ενα νέο δάνειο, πιθανόν με κεφάλαια που θα αντληθούν από τον μηχανισμό EFSF, είναι η δεύτερη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός που δύσκολα θα κερδίσει την απαραίτητη πολιτική στήριξη.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, η GS θεωρεί πως, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι θεωρούν πως θα "ξεκαθαρίσει το τοπίο", η επενδυτική τράπεζα το αντιμετωπίζει ως μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης είναι τόσο μεγάλη και ενώ οι τράπεζες ακόμη επανακεφαλαιοποιούνται. Η ιδέα τού να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική και για τη χώρα αλλά και για την Ευρωζώνη, καταλήγει η Goldman.

Citigroup: Οι τρεις λύσεις

Η επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων δεν θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα και την αξιοπιστία της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter. "Φυσικά η επιμήκυνση της διάρκειας αποτελεί την τελική λύση που θα επιτρέψει τουλάχιστον να ξεπεραστεί ο χρηματοδοτικός σκόπελος το 2012" επισήμανε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. "Δεν αποκαθιστά την αξιοπιστία των ελληνικού χρέους" πρόσθεσε. "Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει χρήματα από άλλες πηγές και μάλιστα σύντομα" δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, οπότε είτε θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης είτε επιμήκυνση της διάρκειας του υπάρχοντος πακέτου είτε άμεσες και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις.

Credit Suisse: Απίθανη η έξοδος από το ευρώ

Με το εξωτερικό χρέος της χώρας στο 88% του ΑΕΠ (που θα ανέβαινε στο 180% εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ και υποτιμούσε το εθνικό της νόμισμα κατά 50%) και με τις τράπεζες να καλύπτουν το 33% των αναγκών τους σε χρηματοδότηση με φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ, είναι σαφές ότι μία έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε μαζική φυγή κεφαλαίων από την περιφέρεια προς τον πυρήνα της Ευρώπης. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ και οι Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν δανείσει στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ, τυχόν έξοδος της χώρας από το ευρώ θα σήμαινε έξοδο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, η Credit Suisse θεωρεί ότι η Αθήνα θα επιλέξει να αποφύγει μία πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους, αφού θα βρίσκεται σε καλή διαπραγματευτική θέση μόνο όταν θα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ όσο αναβάλλεται το haircut στα ομόλογα τόσο μειώνονται οι ανάγκες των τραπεζών για νέα κεφάλαια. Ο οίκος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση θα λάβει τη μορφή επιμήκυνσης της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων (π.χ. μία επιμήκυνση κατά 8 χρόνια μειώνει την καθαρή αξία των ομολόγων κατά 34%), με τις αρχές να επιτρέπουν στις τράπεζες να μην αποτιμήσουν τα ομόλογα με τη μέθοδο mark to market και με τη διαδικασία να μην πυροδοτεί την αποπληρωμή των CDS.

Barclays: Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Η μεγάλη αντίστροφη μέτρηση προς την αναδιάρθρωση, τιτλοφορείται έκθεση της Barclays. Οπως αναφέρει ο βρετανικός οίκος, τον Απρίλιο του 2010 και ξανά τον περασμένο Οκτώβριο, επέμενε ότι ήταν πολύ νωρίς για την Ελλάδα να προβεί σε αναδιάρθρωση καθώς τα οφέλη με την αναβολή ήταν περισσότερα από το κόστος αυτής. Η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν ανάγκη από χρόνο. Η Ελλάδα για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ε.Ε. για να περιορίσει τη μετάδοση του κινδύνου. Ομως, όπως αναφέρει η έκθεση, ως αποτέλεσμα της αδύναμης ανάπτυξης και των μεγάλων δημοσιονομικών αποκλίσεων, η Ελλάδα έχει φτάσει σήμερα στο σημείο όπου με ένα ρεαλιστικό σενάριο το χρέος της είναι μη βιώσιμο. Η αντίστροφη μέτρηση για μια αναδιάρθρωση έχει ξεκινήσει, αναφέρει η Barclays. "Εκτιμούμε ότι πιθανόν θα πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που πολλοί πιστεύουν. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια αναδιάρθρωση το 2011 και έτσι θα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση το πρώτο 6μηνο του 2012. Αλλωστε, ως τότε η κατάσταση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία θα είναι πιο ξεκάθαρη" αναφέρει η έκθεση. Στο βασικό σενάριο της Barclays, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει μια συνολική προσαρμογή του πρωτογενούς ισοζυγίου περίπου στο 7,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2011-2015. Για να πετύχει αυτή τη "φερεγγυότητα" (60% χρέος/ΑΕΠ μακροπρόθεσμα), απαιτείται προσαρμογή 13%. Η προσαρμογή αυτή έχει ανάγκη βοήθειας από μια αποτελεσματική μείωση του χρέους. Ετσι, αν υποθέσουμε ότι το δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ξεπεράσει σε διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια και η μείωση των επιτοκίων μειωθεί από 7% στο 4,5%, τότε οι επιπτώσεις από την ελάφρυνση του χρέους θα είναι της τάξης του σχεδόν 9% του ΑΕΠ. Τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών (η Barclays συμπεριλαμβάνει σε αυτά και τα έντοκα γραμμάτια, αν και συνήθως αυτά δεν περιλαμβάνονται στις αναδιαρθρώσεις χρεών) θα πρέπει να διαγραφούν κατά τα δύο τρίτα, προκειμένου η χώρα να θεωρηθεί φερέγγυα. Δηλαδή οι ιδιώτες επενδυτές θα πάρουν πίσω μόλις 25-28 σεντς στο ευρώ ή 44 με 40 σεντς σε πιο ευνοϊκό σενάριο που σημαίνει haircut 67% στην πρώτη περίπτωση και 48% στη δεύτερη.

UBS: Απαραίτητη μια ενισχυμένη συμφωνία στήριξης

Από την πλευρά της η UBS σε σχετική της ανάλυση υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι απίθανο να βγει από το ευρώ, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως στην παρούσα φάση είναι απαραίτητη μια ενισχυμένη συμφωνία στήριξης. Ο ελβετικός οίκος τονίζει πως ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη αυτή η συμφωνία είναι η πιθανή αποτυχία της Ελλάδας να περάσει την επερχόμενη επιθεώρηση του ΔΝΤ. Στην περίπτωση όπου το Ταμείο αρνηθεί να συνεχίσει να δανείζει τη χώρα με τους υφιστάμενους όρους, η Ε.Ε. και η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσουν σε νέο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία. Σύμφωνα με τη UBS, λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα, το πακέτο του δανείου πρέπει να αυξηθεί, με χαμηλότερα επιτόκια και με επέκταση του προγράμματος αποπληρωμής των δανείων. Ωστόσο, υπάρχει μαζική αντίθεση σε ό,τι αφορά περαιτέρω δεσμεύσεις στήριξης, ιδιαίτερα από τη Γερμανία και τη Φινλανδία. Γι' αυτό το λόγο ο οίκος θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά, π.χ. υπό τη μορφή ιδιωτικοποιήσεων.

JP Morgan: Τι θα χάσουν οι ελληνικές τράπεζες

Περίπου 25 δισ. ευρώ θα έχαναν οι ελληνικές τράπεζες σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με haircut 50%, υπολογίζει η JP Morgan. Αυτό σημαίνει ότι θα απέμεναν κεφάλαια μόλις 4 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (στο 1% του ενεργητικού). Ομως, εάν η αναδιάρθρωση καθυστερήσει έως το 2013, οι ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι οι μισές, αφού πολλά από τα ομόλογα που διαθέτουν θα έχουν ωριμάσει έως τότε. Οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πιο διαχειρίσιμες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ύψους 50 δισ. ευρώ. Ομως, όπως τονίζει η JP Morgan, είναι πιο ευάλωτες εάν συνυπολογιστεί και η ύψους 115 δισ. ευρώ έκθεσή τους στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας. Οι πιθανές ζημιές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν πιο απειλητικές εάν υποτεθεί ότι και η Ιρλανδία θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Ελλάδας, με την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέχει άμεσα κρατικά ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ένα haircut 50% θα εξανέμιζε το σύνολο του κεφαλαίου και των αποθεματικών της, που ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι οργανισμοί του ελληνικού Δημοσίου έχουν ομόλογα 30 δισ. ευρώ, όμως, έχουν ήδη προχωρήσει σε διαγραφές ύψους 30%. Ετσι, ένα υποθετικό haircut 50% θα προκαλούσε επιπλέον ζημιές 6 δισ. ευρώ, την ώρα που το ενεργητικό τους σήμερα υπολογίζεται στα 31 δισ. ευρώ.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 33 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr