neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΔΙΧΑΖΕΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 20, 2011 10:24 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
20 |1 |2011 09:51
Διχάζει η αναδιάρθρωση


Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, τονίζει ο επικεφαλής του EFSF Klaus Regling. Ενώ και ο Olli Rehn διαψεύδει τις πιέσεις προς τη χώρα για να προβεί σε αναδιάρθρωση. Εντελώς αντίθετη η άποψη της Goldman Sachs.



"Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο", τόνισε σε συνέντευξη του ο Regling.

"Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι", πρόσθεσε.

Rehn: To EFSF πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό-

Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό γιατί οι αγορές αμφισβητούν την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει κάποιες καταστάσεις, ωστόσο, η αύξηση των πόρων του δεν αποτελεί προτεραιότητα, τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Olli Rehn.

"Σε αυτό το σημείο, οι αγορές αμφισβητούν ξεκάθαρα την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση (ανάγκη για περισσότερη βοήθεια)", ανέφερε ο Επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Olli Rehn σε συνέντευξή του στη φινλανδική κρατική τηλεόραση.

"Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του EFSF".

Ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -- EFSF) δικαιούται να αντλήσει με την εγγύηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης έως 440 δις ευρώ από τις αγορές. Το ποσό που μπορεί όμως στην πραγματικότητα να διαθέσει σε κράτη με προβλήματα χρέους είναι πολύ μικρότερο, καθώς το ταμείο θέλει να διαθέτει την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ".

Ο Rehn διέψευσε τις φήμες ότι η ΕΕ θα πιέσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του πολύ υψηλού χρέους τους. "Δεν ακούγεται σωστό σε αυτό το σημείο. Θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με συνέπειες για το δημόσιο χρέος και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα κι άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης", επισήμανε.

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον η Ελλάδα θα χρειαστεί εν τέλει να επαναδιαπραγματευθεί το τεράστιο χρέος της.

Bλέπει αναδιάρθρωση η Goldman Sachs

Την πιθανότητα για την Ελλάδα να προβεί σε αναδιάρθρωση, "βλέπει" αναλυτής της Goldman Sachs μιλώντας στο Bloomberg, εκτός και αν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων.


Οι Έλληνες ομολογιούχοι είναι απίθανο να πάρουν πίσω όλα τα λεφτά τους εάν δεν μειωθεί το κόστος δανεισμού, δήλωσε ο Andrew Wilson, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στη Goldman Sachs Group.

"Αν δεν έχουμε μια δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων, ιδίως για μια χώρα σαν την Ελλάδα, νομίζω ότι λύση μιας μορφής αναδιάρθρωσης έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί μετά το 2011" ανέφερε ο Wilson, στο Bloomberg TV.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα "γέννησε" την κρίση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια πριν από ένα χρόνο, όταν οι επενδυτές ξεκίνησαν να ανησυχούν ότι οι περικοπές των δαπανών δεν θα είναι αρκετές για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, η οποία ήταν πάνω από τρεις φορές το όριο που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πακέτο διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ (149 δις. δολάρια) που έλαβε η χώρα τον Μάιο απέτυχε να σταματήσει τη διόγκωση των αποδόσεων, "μολύνοντας" και άλλες περιφερειακές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

"Η κρίση στα αδύναμα κράτη της περιοχής προκαλεί τον πανικό στους επενδυτές", δήλωσε ο Wilson.

"Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης συμβαίνει είτε με το πέρασμα του χρόνου και τη δημοσιονομική λιτότητα - οι αγορές ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα υπομονετικές - είτε θα υπάρξει κάποια άμεση επέμβαση", πρόσθεσε.

"Αυτό είναι αυτό που περιμένουμε; Θα κάνει κάτι για αυτό η ΕΚΤ;"

Η ΕΚΤ στηρίζει τα έθνη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία με την αγορά των ομολογιών τους, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων των δανείων διάσωσης, σε αντάλλαγμα με νέες εγγυήσεις.

Εν τω μεταξύ, χθες δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit, ανέφερε ότι η Γερμανία σκέφτεται να βοηθήσει την Ελλάδα να στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Αξιωματούχοι των δύο χωρών αρνήθηκαν ωστόσο την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου.

"Είναι η αβεβαιότητα, πραγματικά, που δημιουργεί προβλήματα αυτή τη στιγμή" σημείωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs. "Είναι λίγο σαν μια αντιπαράθεση μεταξύ των αρχών, ανάμεσα στην ΕΚΤ ή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους επενδυτές", τόνισε. " Είμαστε λοιπόν πρόθυμοι να δανείσουμε χρήματα σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία;", αναρωτιέται ο Wilson.

"Δεν μπορείς να διατηρείς τα επιτόκια στο 7% με τα δημοσιονομικά ελλείμματα στα περιφερικά κράτη τόσο υψηλά" σημείωσε.

Ακόμα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης σημαίνουν ότι οι χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να βγουν στις αγορές για να πουλήσουν νέα ομόλογα".

"Υπάρχει μεγάλη ανησυχία γύρω από τα κράτη της περιφέρειας, δεν είναι μόνο η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία", δήλωσε τέλος ο Wilson. "Όλες αυτές οι χώρες υφίστανται τεράστια πίεση."
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 36 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr