Η Credit Suisse καλωσορίζει την Ελλάδα στις αγορές έστω και με πολλές ενστάσεις σύμφωνα με την ανάλυσή της “Global Emerging Markets Equity Strategy”.
Ιστορικά με βάση την έκθεση η Ελλάδα εγκατέλειψε τις αναδυόμενες αγορές στις 31 Μαΐου 2004 - αναφέρεται στην ανάλυση - και τη στιγμή εκείνη το βάρος της στον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών MSCI ήταν 4,7%, ενώ αποτελούσε την ένατη μεγαλύτερη χώρα.
Σήμερα, επιστρέφει στο δείκτη με βάρος 0,4% και είναι η 17η χώρα (μόνο το Περού, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Αίγυπτος έχουν μικρότερο βάρος).
Από τις μετοχές σύμφωνα με την έκθεση ξεχωρίζει αυτή της Folli-Follie, του Τιτάνα και της Εθνικής, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων από το εξωτερικό.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα δεν καλύπτει ορισμένες από τις βασικές τυπικές προϋποθέσεις για τις αναδυόμενες αγορές, όπως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στο ΑΕΠ και τα εταιρικά κέρδη, η δημογραφική δυναμική, ο χαμηλός βαθμός αστικοποίησης, αλλά και η ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες αναδυόμενες έχει υψηλό χρέος και χαμηλή εισροή ξένων επενδύσεων.
Συγκεκριμένα και αναφορικά με τις ελληνικές μετοχές αυτές είναι σε διαπραγμάτευση σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το book value, σε 80% discount σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες αγορές (το discount είναι 40% εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες).
Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις 12μήνου για τα κέρδη τότε ο δείκτης τιμών προς κέρδη (P/E) φτάνει σε premium 140% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες αγορές. Ακόμα και εάν εξαιρεθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ελληνική αγορά παραμένει σε premium 25% σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες.
Προβλέπουν επιστροφή στην βιομηχανική ανάπτυξη
Η Credit Suisse αναφέρεται στην πρόοδο στα μακροοικονομικά της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αναμένεται επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ καταγράφεται ήδη επιστροφή του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής σε θετικό έδαφος, αλλά σημειώνει ότι θα χρειαστεί να δώσει “σημεία ζωής” ο καταναλωτής, καθώς οι λιανικές πωλήσεις και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.
Σημαντική είναι η ανάλυση της Credit Suisse, για τις ελληνικές τράπεζες που σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι ακόμη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας -αναφέρεται στην έκθεση- για να αυξηθεί το κεφάλαιο πρώτης ποιότητα (core tier one) στις δύο λιγότερο κεφαλαιοποιημένες τράπεζες (Εθνική και Eurobank) στο χαμηλότερο επίπεδο από τις άλλες δύο που είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες (δηλαδή στο 12,5%) θα χρειαστούν κεφάλαια 3,6 δισ. ευρώ, ή το 24% και το 39% του μετοχικού κεφαλαίου για την Εθνική και την Eurobank αντίστοιχα.
http://www.axiaplus.gr/article/53573/oi ... s-metoxes/