
ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΧΡΗΜΑ;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να τυπώσει σύντομα χρήμα για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters.
Στην δημοσκόπηση όπου συμμετείχαν 50 οικονομικοί αναλυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εμφανίζεται 48% πιθανότητα να αναγκαστεί τελικά η ΕΚΤ να προβεί σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά ότι θα το κάνει πριν από το Μάρτιο του 2012.
Επίσης, οι 25 από τους 49 αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο και ότι θα μετατραπεί σε δανειστή ύστατης ανάγκης, προσφέροντας δάνεια σε υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.
"Στη συγκυρία αυτή, μόνο η ΕΚΤ έχει τη δύναμη να κατευνάσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα, ενώ περιμένουμε από τις περιφερειακές κυβερνήσεις να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο αποτελεί κλειδί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών" δήλωσε ο Thomas Costerg της Standard Chartered.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1