neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Το σχέδιο για την Ομόσπονδη (τύπου ΗΠΑ) Ευρώπη
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Σεπ 09, 2012 1:42 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Το σχέδιο για την Ομόσπονδη (τύπου ΗΠΑ) Ευρώπη

09/09/2012 - 14:30

Του Δημήτρη Θ. Αλεξόπουλου

Συζητήσεις και διαβουλεύσεις σε πολλά επίπεδα γίνονται αυτή την εποχή σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες ενόψει του πολιτικά θερμότερου χειμώνα που έχει μπροστά της η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Κατʼ αρχάς υπάρχουν οι διεργασίες των «μεγάλων», Γερμανίας και Γαλλίας, για το πιο φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής και πολιτικής ένωσης. Ενα σχέδιο τύπου Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, πάνω στο αμερικανικό πρότυπο, το οποίο και ιστορικά βέβαια έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα ανάλογα με την ένταση της κάθε κρίσης και το μέγεθος των επιμέρους διαχειριστικών αδιεξόδων. Το Βερολίνο το επιδιώκει προσβλέποντας σε αυξημένο κεντρικό κυβερνητικό έλεγχο όλων των κρατών-μελών από τις «γερμανοκρατούμενες» Βρυξέλλες, ενώ το Παρίσι τρέμει μπροστά στην ιδέα απώλειας εθνικής κυριαρχίας (π.χ. ενιαίος προϋπολογισμός όλων των κρατών-μελών) που θα στιγμάτιζε την τόσο προσδοκώμενη και πολλά υποσχόμενη προεδρία του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Διόλου τυχαία η Βρετανία παρακολουθεί και σιωπά (...πάγια τακτική της), ενώ οι ΗΠΑ κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους με τις συνεχείς επισκέψεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων της διοίκησης Ομπάμα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το μέγεθος επιρροής της Γερμανίας στην υπό διαμόρφωση νέα Ευρώπη. Την ίδια στιγμή όλοι γνωρίζουν πως το μέλλον μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης περνά από την επιτυχή διάσωση της Ευρωζώνης σε πρώτο στάδιο, μέρος του προβλήματος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Πώς θα εξελίσσονται, λοιπόν, όλα αυτά τα μέτωπα τον προσεχή χειμώνα είναι ένα πραγματικά καυτό και δύσκολο να απαντηθεί ερώτημα.

Διαφωνίες

Αυτό που είναι κοινός τόπος σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η πολιτική ένωση δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν. Και το κεφάλαιο «ενίσχυση» περιλαμβάνει για το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε τον απόλυτο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και των ασκουμένων επί μέρους οικονομικών κυβερνητικών τακτικών από τα κεντρικά θεσμικά όργανα της Ενωσης. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη προεδρία της Γαλλίας που δημοσιεύτηκαν στον γαλλικό Τύπο, το περιβάλλον Ολάντ επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνταξιοδοτείται ο Γάλλος εργαζόμενος, και προτείνουν μια χαλαρότερη μορφή ομοσπονδιακής ένωσης, με αναγνώριση περισσότερων επί μέρους ιδιαιτεροτήτων. Ισως με κριτήρια δημοσιονομικά, ίσως με κριτήρια γεωγραφικά ή με μία εξίσωση συνδυασμού πολλών δεδομένων. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος, που δεν γνώρισε περίοδο χάριτος, γνωρίζει πως δεν θα έχει μια φυσιολογική προεδρία, γνωρίζει πως από αυτόν περιμένουν πολλοί πολλά και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν να δει την Ευρωπαϊκή Ενωση και θεσμικά απόλυτα εξαρτώμενη και προσδεδεμένη στο άρμα του Δʼ Ράιχ της τετράδας Μέρκελ, Σόιμπλε, Ρέσλερ και Βεστερβέλε.

Ενοποίηση ζητεί και ο Economist

Πάντως, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να αφήσουν τον χειμώνα του 2012–ʼ13 να παρέλθει χωρίς απτά αποτελέσματα δρομολόγησης των αξόνων επίλυσης της δημοσιονομικής κρίσης και ενεργοποίησης της προοπτικής της περαιτέρω πολιτικής και οικονομικώς ενοποίησης. Η οδός που προτείνει, μάλιστα, με πρόσφατο δημοσίευμά του ο βρετανικός Economist είναι μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη με δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και αμοιβαιοποίηση μέρους του υφιστάμενου χρέους - δηλαδή, καταλήγει, «περίπου αυτό που σκέφτεται η κυρία Μέρκελ, αλλά το θέμα είναι να εφαρμοστεί». Μετά τις ευρωπαϊκές διαμάχες, τα σχέδια διασώσεων «που έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή», γράφει ο Economist, η Ανγκελα Μέρκελ «πρέπει να έχει κουραστεί να της επιρρίπτουν αδυναμία στη Γερμανία και να την λένε Ναζί στις χώρες που προσπαθεί να διασωθούν». Τη στιγμή που ψάχνει μια λύση, συνεχίζει το περιοδικό, «σίγουρα το επιτελείο της είναι αναγκασμένο να προετοιμάζεται για το χειρότερο». Και εκεί επαναλαμβάνει τη θέση του για την κρίση στο ευρώ: πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, με τραπεζική ένωση, μερική αμοιβαιοποίηση χρέους, δημοσιονομική πειθαρχία και πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης. «Αυτή, περίπου, φαίνεται να είναι και η λύση που σκέφτεται η κυρία Μέρκελ, αλλά η συνταγή είναι άχρηστη αν δεν εφαρμοστεί» τονίζει. Και καταλήγει ο Economist: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της καγκελαρίου. Εάν η κυρία Μέρκελ δεν πιέσει προς τα εμπρός τώρα, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας ακριβής διάλυσης νωρίτερα και μίας πραγματικά καταστροφικής αργότερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν σε μια ενιαία ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών meltdowns (καταρρεύσεων). Ο Τρισέ προέβλεψε ότι η Γερμανία, η Γαλλία και οι άλλες 15 χώρες με ενιαίο νόμισμα δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συγχωνευθούν σε μία ενιαία πολιτική μονάδα. «Πιστεύω ότι μια μέρα οι ευρωπαϊκοί λαοί θα έχουν μια συνομοσπονδία» και «Αν μια χώρα δεν λαμβάνει ή δεν είναι σε θέση να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις, θα πρέπει να είναι δυνατό να λαμβάνονται από το κέντρο του ενιαίου νομίσματος. Ετσι κάποιος μπορεί να φανταστεί μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, ο Τρισέ δεν απέφυγε να πει ότι ενδεχομένως να υπάρξει ένας «κύκλος» κρατών (Ευρώπη δύο ταχυτήτων) που ως απείθαρχες θα τελούν σε διαρκή επιτήρηση από τον σκληρό πυρήνα. Κάτι που ασφαλώς θα γίνεται πιο εύκολα και πιο έγκυρα.

Η Μέρκελ στην Αθήνα;

Και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, αίφνης ανακύπτει ζήτημα ενδεχόμενης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα μετά από σχετικές δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου. Οπως τόνισαν προς την «Α» έγκυρες πηγές του ΥΠ.ΕΞ., υπό φυσιολογικές συνθήκες η επίσημη υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προ ημερών στο Βερολίνο θα ήταν φυσιολογικό και πάντως αναμενόμενο να συνοδευόταν από μια ανταπόδοση πρόσκλησης από πλευράς του κ. Σαμαρά προς τη Γερμανίδα «ομόλογό» του. Ομως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά, καθώς αμφότεροι γνωρίζουν πως θα ήταν μια προοπτική που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα επέλυνε.

Κυρίως η ελληνική πλευρά φοβάται το ενδεχόμενο μαζικών κινητοποιήσεων και λαϊκών αντιδράσεων, οι οποίες στηριζόμενες από τα κόμματα όλης της αντιπολίτευσης θα δυναμίτιζαν το ήρεμο μέχρι στιγμής κοινωνικό κλίμα. Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να υπογραμμίζουν πως μια επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα θα άλλαζε το κλίμα προς το καλύτερο μόνον και εφόσον συνοδευόταν από μια ουσιαστική αλλαγή της γερμανικής πολιτικής έναντι της χώρας μας. Κάτι που ασφαλώς είναι έξω από κάθε συζήτηση.

Το ζήτημα της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα άνοιξε με τις δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην εφημερίδα Welt. Ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαία μια επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, ενώ συνιστά επίσης επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Ο Σταϊνμάιερ χαρακτηρίζει «επαίσχυντη εξέλιξη» το γεγονός ότι «ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος ούτε ορισμένοι άλλοι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί έχουν θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτούν την Ελλάδα». Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί «ότι μία χώρα στην κρίση θα απομονωθεί πλήρως», σημειώνει ο ίδιος.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταϊνμάιερ συνιστά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση το νέο πακέτο λιτότητας να είναι βιώσιμο και να υποστηρίζεται από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.
http://www.axiaplus.gr/article/17536/to ... pa-eyrwph/


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 74 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr