neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Το αυτογκόλ της ΕΚΤ και ο σωτήριος πληθωρισμός
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 31, 2012 9:20 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Το αυτογκόλ της ΕΚΤ και ο σωτήριος πληθωρισμός

31/07/2012 - 09:36

Του Δημήτρη Γκιόκεζα

Aλλος λέει ότι θα κάνουν τα πάντα για να διασωθεί το ευρώ. Aλλος, ότι το αξιόχρεο της Γερμανίας είναι αμφίβολο. Aλλος ζητάει πράξεις και όχι λόγια. Aλλη, πάλι, λέει ότι λεφτά άλλα δεν υπάρχουν. Aλλοι μιλάνε για σχέδιο Β, C, ακόμα και D. Υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι ψάχνουν για ισοδύναμα, όπως και άλλοι οι οποίοι απαιτούν εδώ και τώρα αναδιαπραγμάτευση, την οποία άλλοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν. Ο καθένας δηλαδή άλλα θέλει, άλλα λέει, άλλα κάνει και άλλους κατηγορεί. Πολύ καλά αντιλαμβάνονται οι αγορές ότι όλοι αυτοί οι «άλλοι», το μόνο που κάνουν στην ουσία είναι να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Με τέτοια βαβέλ λοιπόν, ποιός δεν θα περίμενε τα σενάρια για Grexit να ξαναφουντώσουν, τα επιτόκια και τα spreads να εκτιναχτούν;

Ο δίγλωσσος κ. Ντράγκι

Αίσθηση μεγάλη προκάλεσαν οι δηλώσεις της Πέμπτης του κ. Ντράγκι. «Είναι εντός της εντολής μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Δεν είναι ότι η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό αν πραγματικά επιθυμεί. Ομως, αν και οι αγορές αντέδρασαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση στις δηλώσεις του κ. Ντράγκι, η πραγματικότητα ίσως να αποδειχθεί αρκετά διαφορετική. Αλλωστε, η ΕΚΤ πριν από μόλις μία εβδομάδα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο πρέπει να απορροφά τη ρευστότητα την οποία χρειάζεται για να μην καταρρεύσει από την Τράπεζα της Ελλάδος με πολύ υψηλότερο κόστος. Το πρόβλημα με τη δήλωση του κ. Ντράγκι είναι ότι είναι μια απλή δήλωση, πολύ μακριά από το να εφαρμοστεί στην πραγματικότητα, αν δεν γίνει μια διαρθρωτική και ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Και τίποτα μέχρι σήμερα δεν δείχνει ότι έχει συντελεστεί αυτή η διαρθρωτική αλλαγή στον τρόπο σκέψης των ευρωπαίων ηγετών, κυρίως στις ισχυρότερες βόρειες χώρες.

Σχέδιο Β, C και D

Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι, δημοσιοποιήθηκε στον γερμανικό τύπο η ύπαρξη σχεδίου D για την Ελλάδα, όπου τα ελληνικά ομόλογα τα οποία διαθέτει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία δεν συμμετείχαν στο κούρεμα του PSI, θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν νέα κεφάλαια στη χώρα μας, ώστε να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για να επαναφέρει στη συμφωνημένη τροχιά την εφαρμογή του μνημονίου. Αντί δηλαδή η ΕΚΤ να καρπωθεί τη διαφορά μεταξύ της τιμής στην οποία αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα το 2009 και το 2010 όταν προσπαθούσε να αποτρέψει ανεπιτυχώς την αύξηση του κόστους δανεισμού και της ονομαστικής αξίας τους στη λήξη, να αποδώσει στην Ελλάδα αυτό το κέρδος. Με μέση τιμή αγοράς περίπου τα 70 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, τα φημολογούμενα 50 δισ. ελληνικών ομολόγων στα χέρια της ΕΚΤ θα αποδώσουν περίπου 15 δισ. ευρώ. Εξάλλου η ΕΚΤ θα αποκομίσει ούτως ή άλλως σημαντικά κέρδη, καθώς οι τόκοι πληρώνονται κανονικά μέχρι τη λήξη των ομολόγων. Μια πολύ λογική προσέγγιση, καθώς, αν η ΕΚΤ δεν είχε αγοράσει αυτά τα ομόλογα, τότε θα είχαν συμμετάσχει και αυτά στο PSI και τα οφέλη για τη χώρα μας θα ήταν υψηλότερα, καθώς το χρέος θα είχε μειωθεί περισσότερο, ενώ δεν θα χρειαζόταν τώρα να αυξάνουμε τον δανεισμό για να ξεπληρώσουμε τα ομόλογα τα οποία λήγουν, ή τους τόκους για την εξυπηρέτησή τους. Και εκεί είναι που σκοντάφτουν οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι για τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί η ΕΚΤ.

Αυτογκόλ για την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα

Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι ερμηνεύτηκαν από πολλούς με την έννοια ότι θα ξαναρχίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας προκειμένου να συμπιέσει το κόστος χρήματος. Το πρόγραμμα το οποίο δεν λειτούργησε με τη χώρα μας και το οποίο μείωσε τελικά τα οφέλη του κουρέματος. Αν η ΕΚΤ ξαναρχίσει να αγοράζει τώρα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, σίγουρα βραχυπρόθεσμα θα έχει μειώσει το κόστος τους. Αυτό όμως δεν θα έχει μειώσει τα προβλήματα της ισπανικής, ή της ιταλικής οικονομίας, τα οποία οδήγησαν αυτές τις δύο χώρες στα πρόθυρα των δικών τους μνημονίων. Θα μετριαστεί το κόστος χρήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπουν νέα κεφάλαια από τις αγορές. Οι δύο αυτές χώρες θα χρειαστούν τουλάχιστον 800 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσουν μόνο τα ομόλογά τους τα οποία λήγουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες τους για νέο δανεισμό για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αναγκαστικά, τη χρηματοδότηση αυτή θα την αναλάβουν οι τράπεζες της κάθε χώρας. Χωρίς μια πραγματική λύση της ευρωπαϊκής κρίσης, το ιταλικό και το ισπανικό τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι καταρχάς σε θέση να σηκώσουν αυτό το βάρος, ακόμα και με τη βοήθεια της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Μια ακόμα ισπανική περιφέρεια να ζητήσει βοήθεια, μια ακόμα τράπεζα να χρειαστεί ρευστότητα, και ολόκληρο αυτό το οικοδόμημα θα βρεθεί κάτω από πιέσεις τις οποίες δεν θα μπορέσει να αντέξει η ισπανική, ή η ιταλική κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια των μηχανισμών στήριξης. Μηχανισμοί στήριξης όμως οι οποίοι ουδόλως είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν, ακόμα και αν ο ESM πάρει τραπεζική άδεια, όπως φημολογείται. Αντίθετα, θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος για την ΕΚΤ, η οποία θα υποχρεωθεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, χρηματοδοτώντας δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία. Αν σταματήσει τις αγορές, αυτόματα θα καταρρεύσουν και οι δύο χώρες.

Σωτήριος πληθωρισμός

Στη βαβέλ των αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων πολιτικών και αξιωματούχων, οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι έδωσαν μια πρόσκαιρη αναστροφή στο αρνητικό κλίμα το οποίο είχε δημιουργηθεί. Ομως η ΕΚΤ είναι ίσως η μοναδική πηγή από την οποία μπορεί να προέλθει η πραγματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η οποία εξάλλου έχει νομισματική βάση. Η δημιουργία του κοινού νομίσματος δημιούργησε συνθήκες διαφορετικού πληθωρισμού στον Βορρά από τον Νότο της Ευρωζώνης.

Φούσκες και απώλεια ανταγωνιστικότητας

Πέρα από τα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία της χώρας και αλλού, ο υψηλότερος πληθωρισμός διόγκωσε την απώλεια ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσε τις φούσκες. Φούσκα κρατικού χρέους σε εμάς, των ακινήτων στην Ισπανία, ή την Ιρλανδία. Η συνταγή της «εσωτερικής υποτίμησης» την οποία επέβαλε η τρόϊκα όπου πήγε αποδεικνύεται αποτυχημένη. Η εκ διαμέτρου διαφορετική εναλλακτική, την οποία ακόμα δεν έχουν εφαρμόσει, καθώς θα αντιδρούσε κάθετα η Γερμανία, είναι η ενίσχυση του πληθωρισμού στον ευρωπαϊκό Βορρά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να μεθοδεύσει η ΕΚΤ. Αυτό θα επέφερε μια νέα ισορροπία στην Ευρωζώνη, ενώ θα διευκόλυνε την αποπληρωμή του –πληθωρισμένου–χρέους για τις περιφερειακές χώρες. Αν όμως η πρώτη λύση είναι αποτυχημένη, ενώ η δεύτερη απορρίπτεται πολιτικά, τότε η μόνη άλλη εναλλακτική είναι η μαζική χρεοκοπία των περιφεριακών χωρών, όταν η εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση φτάσει στην κατάρρευση. Το θέμα είναι βέβαια τι θα μπορέσει να κάνει τότε η ΕΚΤ του κ. Ντράγκι για να σώσει το ευρώ.
http://www.axiaplus.gr/article/14281/to ... thwrismos/


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 47 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr