neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Όταν τα...«γουρούνια» βρυχώνται
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιούλ 02, 2012 1:00 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Όταν τα...«γουρούνια» βρυχώνται

02/07/2012 - 08:33

Tων Αμαλίας Κάτζου, Μαρίας Παπαδάτου

Σε πολύωρο θρίλερ εξελίχθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών στις Βρυξέλλες, με τον ασφυκτικό κλοιό που έστησαν Ιταλία και Ισπανία γύρω από τη Γερμανίδα καγκελάριο Aγκελα Μέρκελ να οδηγεί σε άτακτη υποχώρησή της.

Hταν γύρω στις 9 το βράδυ της Πέμπτης όταν οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας έκαναν το colpo grosso. Οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απείλησαν να τινάξουν τη Σύνοδο στον αέρα, εκβιάζοντας στην ουσία τη Γερμανίδα καγκελάριο. Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην ανυποχώρητη μέχρι εκείνη την ώρα Aγκελα Μέρκελ, και απείλησαν να μην εγκρίνουν το Σύμφωνο Ανάπτυξης αν δεν λάμβαναν διαβεβαιώσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους δανεισμού των δύο χωρών, εξέλιξη η οποία αιφνιδίασε την καγκελάριο.

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του πρόεδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όταν στην αναγκαστική διακοπή της Συνόδου που μεσολάβησε ακολούθησε πυρετός διαπραγματεύσεων ώστε να μην τιναχθεί η διαδικασία στον αέρα.

Κάτι περισσότερο από 13 ώρες χρειάστηκαν για να καμφθούν οι αντιστάσεις της Aγκελα Μέρκελ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απʼ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESM.

Η συμμαχία του Βορρά δεν στάθηκε αρκετή για τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς ήταν η πρώτη Σύνοδος που δεν «δούλεψε» ο γαλλογερμανικός άξονας. Μετά την ήττα του Νικολά Σαρκοζί και την εκλογή του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανία έχασε έναν πολύτιμο σύμμαχο.

Το ιταλοϊσπανικό μέτωπο βρήκε στήριξη από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, ακόμη και την Αυστρία, χώρα-δορυφόρο της Γερμανίας, και απαίτησε την απʼ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς EFSF και ESM.

Η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Ο Φρανσουά Ολάντ πίεσε τις χώρες που τηρούσαν ουδέτερη στάση να σταθούν στο πλευρό της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς η λήψη μέτρων για Ιταλία και Ισπανία αποτελούσε προσωπικό του στοίχημα.

«Σούπερ Μάριο», ο πρωταγωνιστής της Συνόδου

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της Συνόδου αναδεικνύεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών του πριν καν ξεκινήσει η Σύνοδος και ήταν ο μπροστάρης της ιταλοϊσπανικής προσπάθειας, που βρήκε πρόθυμο υποστηρικτή και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο τεχνοκράτης Μόντι είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «δεν θα φύγει κανείς από την αίθουσα της Συνόδου αν δεν βρεθεί λύση». Ηδη από την παραμονή της Συνόδου ο «Σούπερ Μάριο» είχε δηλώσει ότι αν χρειαστεί η Σύνοδος θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να ανοίξουν θετικά οι αγορές τη Δευτέρα, οι οποίες καραδοκούσαν μήπως η Σύνοδος Κορυφής εξελιχθεί σε φιάσκο.

Ο Μάριο Μόντι χτύπησε πολλές φορές το χέρι του στο τραπέζι κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή». Σύμφωνα, μάλιστα, με το Reuters, ο Ιταλός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο είπε: «Θα συμφωνήσεις με τα ευρωομόλογα ή θα συνεχίσουμε να σου βάζουμε γκολ;», συνδέοντας έτσι την πολιτική με το ποδόσφαιρο, την ώρα που η Ιταλία είχε πάρει τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό του Euro 2012, απέναντι στην Εθνική Ομάδα της Γερμανίας.

Ο Μάριο Μόντι δήλωσε πως είναι «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης του ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Μόντι, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή»: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του Συμφώνου Ανάπτυξης, μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύχτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες. «Υπήρξαν λίγες εντάσεις, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε. «Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του Συμφώνου Ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία», εξήγησε.

Μπρα-ντε-φερ με αίσιο τέλος

Hταν γύρω στις 5:30 το πρωί της Παρασκευής όταν μετά από 13,5 ώρες διαπραγματευτικού θρίλερ η Γερμανία αναγκάστηκε να κάνει δεκτές όλες τις προτάσεις του Μάριο Μόντι και εκδόθηκε το τελικό ανακοινωθέν. Τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμβούλευσε τους δημοσιογράφους να μην περιμένουν, καθώς η νύχτα προβλεπόταν μεγάλη. Ο συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές άρχισε να διαφαίνεται μετά τις 3:30 τα ξημερώματα, όταν οι 17 χώρες της Ευρωζώνης συνέχισαν μόνες τους τις διαπραγματεύσεις, μετά την αποχώρηση των 10 χωρών που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Οπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε «ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης».

Ικανοποίηση Ντράγκι

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνόδου δηλώνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. «Βασικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δείχνει ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη δέσμευση στο ευρώ από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Κατέληξαν και σε απτά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα». «Η μελλοντική ικανότητα χρήσης του ESM για απʼ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που η ΕΚΤ υποστήριζε εδώ και καιρό, είναι επίσης ένα καλό αποτέλεσμα. Και πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όλα αυτά πρέπει να είναι αξιόπιστα και να συνοδεύονται από αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό είναι ουσιώδες», κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

Αναπτυξιακό πακέτο

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ήδη συμφώνησαν επίσης σε ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό Νότο. Κατέληξαν ότι θα αυξηθούν τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δισ. ευρώ, έτσι ώστε τα προς επένδυση κεφάλαια από την ΕΤΕπ να αυξηθούν κατά 60 δισ. ευρώ. Επίσης, συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθούν τα ανεκμετάλλευτα 55 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία για μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Ενα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι τα αποκαλούμενα ομόλογα έργου (project bonds), τα οποία θα ξεκινήσουν πιλοτικά το καλοκαίρι με 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις ευρυζωνικές υποδομές.
http://www.axiaplus.gr/article/11358/ot ... bryxwntai/


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 73 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr