Θα χρησιμοποιήσει και το τελευταίο "όπλο";
03/07/2012 - 16:57
Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου θα πραγματοποιηθεί στην ερχόμενη γενική συνέλευση της ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο Πέμπτη την τρίτη κατά σειρά μείωση του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι, καθώς η ΕΚΤ εντείνει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες από την μακρόχρονη οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.
Η προβλεπόμενη μείωση του κύριου επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75% αναμένεται έπειτα από τις κινήσεις που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα για να καθησυχαστούν οι χρηματαγορές και να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ο Ντράγκι έχει καλέσει τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να αναλάβουν δράση για να επιλύσουν την κρίση η οποία διανύει πλέον την τρίτη της χρονιά κι έχει αναγκάσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο να ζητήσουν εξωτερικό δανεισμό.
"Η μείωση φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί", ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμά τους προς πελάτες της.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που τα κόστη δανεισμού στην 17μελή ευρωζώνη θα πέσουν κάτω από το 1% από την δημιουργία της νομισματικής ένωσης πριν από 12 χρόνια και πλέον.
Οι μετοχές στα χρηματιστήρια της ΕΕ κατέγραφαν άνοδο εν αναμονή της νέας μείωσης του επιτοκίου.
Ο Ντράγκι εξάλλου αναμένεται να αντιμετωπίσει πιέσεις στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του 23μελούς ΔΣ της ΕΚΤ να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο ρόλο της σε ό,τι αφορά την επιτήρηση των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Επιπρόσθετα, ο 64χρονος επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να ερωτηθεί για το πώς η τράπεζα θα χειριστεί το ζήτημα της άμβλυνσης, ή μη, των όρων της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα.
Τα επιτόκια παρέμεναν στο ίδιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, όταν είχαν μειωθεί στο 1%, ενώ η τράπεζα άρχισε κινήσεις παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες ύψους 1 τρισ. ευρώ και πλέον. Η κίνηση εκείνη είχε αποτέλεσμα να αποτρέψει το "στέγνωμα" των πιστώσεων και να μειώσει τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά είχε μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.
http://www.axiaplus.gr/article/11556/th ... taio-oplo/