neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Το 2009 η ΑΤΕ ήταν κερδοφόρος με κεφαλαιακή επάρκεια 13,2%..
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 02, 2011 12:02 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Ιαν 29, 2010 12:48 pm
Δημοσιεύσεις: 1345
Το 2009 η ΑΤΕ ήταν κερδοφόρος με κεφαλαιακή επάρκεια 13,2%...2011 η ΑΤΕ είναι ζημιογόνος συρρικνώνεται και η κεφαλαιακή επάρκεια στο 6,8%
02/06/11 - 07:33

Ποιο είναι το μέλλον της ΑΤΕ Bank της Αγροτικής τράπεζας;
Θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε μια σύγκριση όχι συγκρίνοντας το απώτατο παρελθόν αλλά συγκρίνοντας το πρόσφατο παρελθόν με το παρόν.
Θα συγκρίνουμε τις επιδόσεις της ΑΤΕ επί διοίκησης Μηλιάκου και επί της τωρινής διοίκησης Πανταλάκη.


Η σύγκριση προφανώς και δεν θα εστιαστεί στις προσωπικότητες των δυο διοικητών αλλά στο πως οι πρωτοβουλίες που έλαβαν επέδρασαν στην ΑΤΕ μια κρατική τράπεζα που διαθέτει πολύ αξιοπρεπείς εργαζόμενους.
Επί διοίκησης Μηλιάκου τι είχε επιτύχει η ΑΤΕ Bank;
Εμφάνισε αξιόλογα κέρδη π.χ. στο 6μηνο του 2009 71 εκατ ευρώ, τα δάνεια αυξάνονται 23% ενώ η τράπεζα ήταν στην δεύτερη θέση απορροφητικότητας του ΤΕΜΠΜΕ.
Οι καταθέσεις αυξάνονταν 5% το NPLs που η διοίκηση το παρέλαβε στο 23% υποχώρησε στο 6% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 13,2% ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια στα 1,6 δις ευρώ.
Μάρτιος 2011 που βρίσκεται η ΑΤΕ Bank
Ζημιογόνος, επιθετικά συρρικνούμενη και μη πληρούσα τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε 18 μήνες η ΑΤΕ εμφάνισε ζημίες 900 εκατ ευρώ τελευταίο τρίμηνο του 2009 έως α΄ τρίμηνο 2011.
Σε 18 μήνες η ΑΤΕ από δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,2% βρέθηκε στο 6,8% κάτω από τα κατώτερα όρια που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος. Θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου αλλά είπαμε αξιολογούμε το παρόν....
Σε 18 μήνες η ΑΤΕ έχασε 3,7 δις ευρώ σε καταθέσεις.
Σε 18 μήνες η ΑΤΕ κατέγραψε μείωση δανείων 1 δις ευρώ.
Αλλά αυτά είναι μόνο η αρχή της συρρίκνωσης της ΑΤΕ bank.
Με το πρόσχημα της εξυγίανσης η άλλοτε παρεμβατική τράπεζα στην αγορά και στον δανεισμό της οικονομίας θα συρρικνωθεί επιθετικά μέχρι το 2013.
Το 2009 είχε ενεργητικό 32,8 δις ευρώ και το 2013 η τράπεζα θα κατέλθει 24,3 δις ευρώ δηλαδή μια μείωσης της περιουσίας της τράπεζας κατά 8,5 δις ευρώ.
Η τράπεζα με το πρόσχημα της εξυγίανσης θα μειώσει έως το 2013 κατά 1000 τους εργαζομένους και θα μειώσει τα δάνεια κατά 13%.
Όλα αυτά δεν είναι ανάπτυξη είναι συρρίκνωση.
Η ΑΤΕ από την προσπάθεια της να αποτελέσει τον δημόσιο πυλώνα και μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών του τύπου «δεν θα κλείσουμε την ΑΤΕ» εμφανίζει την εξής εικόνα.
Έλαβε οικονομική βοήθεια από το κράτος σε επίπεδο ρευστότητας μέσω των εγγυήσεων και των προνομιούχων μετοχών και αντί να χορηγήσει δάνεια τα μειώνει ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2011 εμφάνισε μείωση δανείων 17,2%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το μόνο αξιόλογο από πλευράς μεγέθους χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ είναι τα στεγαστικά δάνεια τα οποία συνάφθηκαν επί εποχής Μηλιάκου.
Ταυτόχρονα η τράπεζα αύξησε κατακόρυφα τα επιτόκια στα δάνεια της, ερχόμενη σε πλήρη αντιδιαστολή με τον Νόμο των 28 δις ευρώ που όριζε οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια με χαμηλά επιτόκια.
Τι δείχνει αυτή η απλή σύγκριση ότι η ΑΤΕ του τότε και του σήμερα διαφέρουν και διαφέρουν παρασάγγας.


Ορισμένα επίμαχα σημεία ουσίας

Σχολιάζεται από την ΑΤΕ ότι το www.bankingnews.gr ανέφερε ότι η ATE δεν θα περάσει τα stress tests.
Η ΑΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα stress tests toy 2010 καθώς εμφάνισε tier 1 4,36% δηλαδή κεφαλαιακό έλλειμμα 242 εκατ ευρώ.
Πραγματοποιήθηκε νέο stress tests το οποίο έλαβε υπόψη παραδοχές δηλαδή χρονικής περιόδου που δεν είχε πραγματοποιηθεί η ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου η οποία πραγματοποιείται για τον σκοπό αυτό να καλύψει την κεφαλαιακή ανεπάρκεια της τράπεζας.
Με βάση δημοσιεύματα του διεθνή τύπου τα stress tests δεν θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουνίου αλλά θα δημοσιευθούν τον Ιούλιο αλλά προφανώς η πληροφορία αυτή μένει να επιβεβαιωθεί.
Για την Κριτική στην ΑΤΕ Bank

Στις 20 Απριλίου 2010 τι είπε ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση του ΠαΣοΚ, στο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, της υπουργού κυρίας Κατερίνας Μπατζελή και του υφυπουργού κ. Μιχ. Καρχιμάκη όπως αναφέρει το Βήμα.
Ο κ. διοικητής, προφανώς απογοητευμένος από την οικονομική κατάσταση της τράπεζας που παρέλαβε και την οποία βουλευτές του ΠαΣοΚ περιέγραψαν ως «γεροντοκόρη που θα δυσκολευθεί ν΄ αποκατασταθεί», παρουσίασε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αγροτική και συνεχίζει μεταξύ άλλον με βάση το Βήμα….. η τράπεζα έχει ελλιπή οργάνωση, ότι δεν έχει ικανοποιητική πιστοληπτική πολιτική, δεν διαθέτει σύγχρονο δίκτυο ώστε να παρακολουθούνται τα υποκαταστήματα και πολλά άλλα
Αυτά έλεγε ο Θ Πανταλάκης ότι δεν έχει ικανοποιητική πιστοληπτική πολιτική δεν διαθέτει σύγχρονο δίκτυο και πολλά άλλα….Η διοίκηση της ΑΤΕ υπό τον Θ Πανταλάκη μιλούσε με τα μελανότερα χρώματα για την τράπεζα που διοικούσε με βάση το Βήμα αλλά το www.bankingnews.gr δεν δικαιούται να κάνει κριτική για την ΑΤΕ την οποία η διοίκησης της την χαρακτήρισε με τα μελανότερα χρώματα.
Η κριτική στην ΑΤΕ όμως δεν σταματάει εδώ.
Γιώργος Ανωμερίτης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και υπάλληλος της ΑΤΕ τα τελευταία 30 χρόνια χρησιμοποίησε «ακραίους χαρακτηρισμούς για την ΑΤΕ»
Ο Γ Ανωμερίτης κατηγορεί την διοίκηση Μηλιάκου την πρώην διοίκηση ότι λήστεψε την τράπεζα και πολλά άλλα. Ακολουθεί το άρθρο του αναλυτικά, ωστόσο λησμόνησε ο Γ Ανωμερίτης ότι η υπόθεση των δομημένων πήγε στην δικαιοσύνη και δεν προέκυψε ευθύνη, ακολούθησε και δεύτερο δικαστήριο και είναι θέμα λίγων ημερών να αποφανθεί η δικαιοσύνη. (Η δικαιοσύνη ήδη αποφάνθηκε)
Αναρωτιέται ο Ανωμερίτης «πού πήγαν όμως τα λεφτά αυτά, πέρα από τη ζημιά των δομημένων;» επαναλαμβάνουμε την απάντηση συνδικαλιστικής παράταξης.
Η ζημιά των δομημένων ο Γ Ανωμερίτης της εκτιμά σε 536 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα ενώ η ΑΤΕ έχει λάβει 1875 εκατ. ευρώ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου της. Πολιτικός στρουθοκαμηλισμός μας φαίνεται η ερώτηση εκτός και αν αλλού ψαρεύει. Δεν έχει ακούσει για τα πανωτόκια; Για τα τεράστια θαλασσοδάνεια του κ. Λάμπρου; Για τις τεράστιες διαγραφές οφειλών συνεταιριστικών οργανώσεων; Δεν ξέρουμε αν είναι αυτά ή μόνο αυτά και πολύ θα θέλαμε να μάθουμε. Αλλά όχι και να καμώνονται επίλεκτα στελέχη όπως ο Ανωμερίτης ότι τα αγνοούν»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του Γ Ανωμερίτη ότι για την ΑΤΕ δεν είναι οι λύσεις μια γενναία οικονομική στήριξή ή η εξευτελιστική πώλησή της.
Σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Γ Ανωμερίτης τι ανέφερε;
«στο άρθρο αυτό θα ήθελα να περιοριστώ στα κύρια αίτια της σημερινής αρνητικής θέσης της ΑΤΕ, για την κατάσταση της οποίας η διοίκηση της τράπεζας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΤτΕ και η Δικαιοσύνη οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.
Γνωρίζω ότι η απελθούσα ληστρική διοίκηση της τράπεζας έχει αφαιρέσει έγγραφα και σκληρούς δίσκους και ότι η έρευνα θα είναι εκ των πραγμάτων δυσχερής. Είναι όμως ανάγκη να διερευνηθούν οι άφρονες αν όχι και δόλιες αποφάσεις εκείνων που λήστευσαν μια μεγάλη τράπεζα εκ των έσω.
Τρία είναι τα κύρια θέματα της όποιας έρευνας:
1. Η πρώτη επιζήμια για την ΑΤΕ πράξη αφορά την αγορά δομημένων επιτοκιακών προϊόντων και αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνων, τα οποία αγοράστηκαν επιλεκτικά και μεθοδευμένα, χωρίς έρευνα αγοράς και μελέτες μέσω τρίτων με προμήθεια (μίζα) παρά τις αρνητικές εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της τράπεζας. Τα προϊόντα αυτά είχαν το 2009 καταγράψει απώλειες 336 εκ. ευρώ.
Οπως προκύπτει από την έκθεση του διοικητή της ΑΤΕ, τον Μάιο του 2009, η καθαρή θέση της τράπεζας το 2008 μειώθηκε κατά 536 εκ. ευρώ κυρίως λόγω της μηδενικής απόδοσης αυτών των προϊόντων. Μια ζημιά η οποία θα μεγεθυνθεί και θα οδηγήσει σε τεράστιες ζημιές στο μέλλον, όταν θα γίνει η τελική αποτίμηση.
Σημειωτέον ότι κατά τα έτη 2005-2009, το Δημόσιο συμμετείχε σε διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, το 2005 κατά 1,2 δισ. ευρώ και το 2009 κατά 675 εκ. ευρώ, ήτοι το Δημόσιο χορήγησε στην ΑΤΕ 1,875 εκ. ευρώ!
Πού πήγαν όμως τα λεφτά αυτά, πέρα από τη ζημιά των δομημένων; Όπως δείχνουν οι πρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες από τη σημερινή διοίκηση, ύψους 550 εκ. ευρώ, η καταστροφική διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας έχει πολλές αιτίες.
2. Η δεύτερη μεγάλη αφαίμαξη των κεφαλαίων της τράπεζας για καθαρά μικροκομματικούς λόγους κατευθύνθηκε προς τον ΕΛΓΑ (1,6 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές του ΕΛΓΑ στην ΑΤΕ), μέσω του οποίου ασκούνταν η ρουσφετολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στον χώρο της αγροτικής παραγωγής. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν καθολικά χαμένα για την ΑΤΕ.
Θα πρέπει επίσης να προστεθούν και τα πρόστιμα, τα οποία θα κληθεί να καταβάλει η κεντρική κυβέρνηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν θα έρθει η ώρα της εκκαθάρισης των επιδοτήσεων, αφού τα ποσά αυτά θα θεωρηθούν άμεσες εθνικές επιδοτήσεις. Όπως επισημαίνει και η τρόικα, θα αναζητηθούν και τα κεφάλαια της αύξησης του 2009, αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους θεωρούνται παραβατικά.
3. Η τρίτη σκανδαλώδης πράξη της προηγούμενης διοίκησης αφορά τις, με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, διαγραφές και μεταφορές σε εκτός ισολογισμού στοιχεία ποσών 1.241 εκ. ευρώ κατά τα έτη 2006-2009 με, όπως καταγγέλλεται, κατευθυνόμενες διαγραφές σε επιλεγμένους πελάτες -φίλους της προηγούμενης κυβέρνησης.
Από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει ότι κατά τη διαχείριση των ετών 2005-2009, η τράπεζα καταχρεώθηκε με 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, αν αφαιρέσει κανείς τις κομματικές ρουσφετολογικές σπατάλες, οι ζημιές από την άφρονα αγορά των δομημένων ομολόγων, αποτελούν εγκληματική δραστηριότητα των διοικούντων πριν από την οικονομική κρίση.
Αυτά ανάφερε σε άρθρο του σε Κυριακάτικη εφημερίδα ο κ Ανωμερίτης ο οποίος προήχθηκε από τον διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη.
H διοίκηση της ΑΤΕ δεν πήρε καμία θέση στα απαξιωτικά σχόλια του κ Ανωμερίτη.


Οι απαντήσεις Μηλιάκου

Τι απαντήσεις είχε δώσει η διοίκηση Μηλιάκου η προηγούμενη διοίκηση στον κ Ανωμερίτη;
Σχετικά με την τοποθέτηση της πλεονάζουσας ρευστότητας της τράπεζας σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα , οι αποφάσεις των οποίων ελήφθησαν ομοφώνως στα πλαίσια των θεσμοθετημένων οργάνων της τράπεζας, η τότε διοίκηση της τράπεζας από το 2006 έχει επαρκώς και επανειλημμένως ενημερώσει με τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις και στοιχεία :
-την Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή,
-την αρμόδια επιτροπή της Βουλής,
-τις δικαστικές αρχές , οι οποίες ύστερα από εξέταση έθεσαν την δικογραφία στο αρχείο, με απόφαση του Εισαγγελέως Εφετών στις 5/1/2007 και
-την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς , η οποία σχετικά με τις καταγγελίες του στις 27/8/2009 ενημέρωσε την τράπεζα ότι «από την διερεύνηση καταγγελίας δεν προέκυψε παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας στην εταιρεία σας».
Κατόπιν των ανωτέρω , καθίσταται σαφές ότι οι επενδυτικές επιλογές της τράπεζας ελήφθησαν πάντοτε στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών και των αρμοδίων οργάνων της.
Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι κατά το διάστημα 2008 και 2009 τα χαρτοφυλάκια αυτά μειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, στα πλαίσια της νέας επενδυτικής πολιτικής της τράπεζας, γεγονός που αποσιωπά ο κ. Ανωμερίτης.

2.- Σχετικά με τις ψευδείς αναφορές του κ. Ανωμερίτη για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σημειώνεται ότι το 2005 η ΑΤΕ υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,25 δις ευρώ εκ των οποίων το 1,05 δις ευρώ αντιστοιχούσε στη συμμετοχή του δημοσίου, σε μια περίοδο που αφενός μεν η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών προτύπων (Δ.Λ.Π) ήταν σε εξέλιξη και η εφαρμογή τους στα οικονομικά αποτελέσματα του 2004 κατεδείκνυε ζημίες, μετά φόρων, 135,9 εκ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 389εκ ευρώ, αφετέρου δε λόγω του μεγάλου ύψους κεφαλαίου για το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων λόγω της διαγραφής χρεών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της ολοκλήρωσης της ρύθμισης για τα Πανωτόκια. Συγκεκριμένα από την εφαρμογή του Νόμου των Πανωτοκίων ευνοήθηκαν συνολικά 63.200 οφειλέτες εκ των οποίων 54.000 ήταν αγρότες. Την περίοδο 2004-2009 οι κάθε είδους διαγραφές ανήλθαν στο ποσό των €3,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα €2,2 δις ήταν λογιστικοποιημένες και αφορούσαν χορηγήσεις παρελθόντων ετών.
Σημειώνουμε ότι, δάνεια που εμφανίζονταν ως ενεργά μέχρι το Μάρτιο του 2004, όπως τα δάνεια Αλαμανή και όλα το χαρτοφυλάκιο του factoring αξίας περίπου €300 εκ, στην πραγματικότητα ήταν ανεπίδεκτα εισπράξεως χωρίς να έχουν ληφθεί οι ανάλογες προβλέψεις.
Σε ότι αφορά την μείωση της καθαρής θέσης κατά 536 εκ. ευρώ όπως αναφέρεται στην έκθεση εργασιών του 2008, "τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα € 866,7 εκ. έναντι € 1,4 δις το 2007. Το ύψος τους επηρεάστηκε σημαντικά από την αρνητική αποτίμηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχών, το οποίο αποκτήθηκε το 2000 με την εισαγωγή της Τράπεζας στο Χ.Α, κατά ποσό €442 εκατ." , γεγονός που καταδεικνύει σε ποιούς ανήκουν οι ευθύνες.
Και επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια τη διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ το διάστημα 1993-2004, το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους πλήρωσε στην τράπεζα € 5 δις , χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εξυγίανση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων με ταυτόχρονη καταβαράθρωση της Τράπεζας, την αποξένωσή της από τον αγροτικό κόσμο και την αναιμική παρουσία της στην Τραπεζική αγορά.
Η Διοίκηση Μηλιάκου ανέδειξε την Τράπεζα σε πρωταγωνιστή της τραπεζικής αγοράς με κοινωνική ευαισθησία εφαρμόζοντας τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της Τράπεζας στα δάνεια Αγροτών. Επιπλέον συμμετείχε στην στήριξη με κεφάλαια κίνησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την εγγύηση και επιδότηση της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε, χορηγώντας πρώτη από όλες τις Τράπεζες από το Δεκέμβριο του 2008 και έκτοτε , πρωταγωνιστώντας στην στήριξη με κεφάλαια κίνησης τις επιχειρήσεις, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα δανειοδότησης στεγαστικών δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ ). Έτσι πρώτη στον τραπεζικό χώρο στήριξε την πραγματική οικονομία διοχετεύοντας ρευστότητα που έφθανε το τριπλάσιο του μέσου όρου του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή ήταν στην πράξη Δημόσιος Πυλώνας.
Η Διοίκηση Μηλιάκου, ενεργά και με δυναμική διείσδυση σε όλους του Τραπεζικούς τομείς κατέστησε την ΑΤΕbank,σε κύριο παίχτη της Τραπεζικής αγοράς και ισχυροποιώντας την εταιρική της εικόνα.
Ειδικότερα στον τομέα των στεγαστικών δανείων είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας μερίδιο 9% της αγοράς.

Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί εντυπωσιακή αύξηση όλων των μεγεθών του Ομίλου παρά την μεγάλη διαγραφή επισφαλειών που ανέρχεται σε 2,2 δις ευρώ και μείωση των NPL σε 5,5% από 20%, στο χαμηλότερο ιστορικό της Τράπεζας.
Συγκρίνοντας τα μεγέθη του Ομίλου 31-3-2004 με 31-12-2009 έχουμε

• Αύξηση Ενεργητικού 85,3% από 17,7δις σε 32.8δις
• Αύξηση καταθέσεων 58,3% από 14,3δις σε 22,6δις
• Αύξηση χορηγήσεων ( μετά προβλέψεων) 88,5% από 10,5δις σε 21,9δις

3.-Σχετικά με το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων που θίγει ο κ. Ανωμερίτης , οι οποίες καταβάλλονταν στους δικαιούχους μέσω ΑΤΕbank, έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα.
Η ΑΤΕbank μετά από διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και άλλες τράπεζες , ανέλαβε το έργο για την περίοδο 2005-2010 της πληρωμής των επιδοτήσεων με αποκλειστική ευθύνη ως προς τα δικαιολογητικά και τα καταβαλλόμενα ποσά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συνεπώς η Τράπεζα δεν έχει να χάσει χρήματα από τυχόν καταλογισμούς για επιστροφή κοινοτικών επιδοτήσεων, αφού η σχετική υποχρέωση βαραίνει τον εντολέα της. Διερωτάται κανείς πως προασπίζονται τα συμφέροντα της ΑΤΕbank, όταν κάποιοι για κάποιους λόγους έμμεσα αντιστρατεύονται την τράπεζα δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα διαχείρισης είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους αγρότες και έχει πιστοποιηθεί με ISO από αναγνωρισμένο Γερμανικό Οίκο Πιστοποίησης.
Όσον αναφορά τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του ΕΛΓΑ και των Τραπεζών Αγροτικής – Εθνικής και Πειραιώς από το 2004-2009 διαθέτουν όλες την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Για όλα τα δάνεια έγιναν επίσημοι διαγωνισμοί μέσω Ο.Δ.ΔΗ.Χ , εξυπηρετούνται κανονικά μέχρι σήμερα, διότι η εξυπηρέτηση των δανείων αυτών επιχορηγείτε κάθε χρόνο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Με την πρόσφατη ρύθμιση του Νόμου 3889/14.10.2010 το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε όλα τα χρέη του ΕΛΓΑ περίπου 3 δις ευρώ, τα οποία αφορούν δάνεια από το 2002-2009.
Σημειώνουμε επιπλέον ότι τα δάνεια αυτά χρησιμοποιούνται από τις Τράπεζες ως ενέχυρα για άντληση χαμηλότοκης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την Citigroup

Λάβαμε μια ενδιαφέρουσα διαμαρτυρία από την ΑΤΕ Bank η οποία με αυτό τον τρόπο μας απαντάει στα 3 δημοσιεύματα του www.bankingnews.gr για τις συναλλαγές που είχε πραγματοποιήσει η ΑΤΕ με την Citigroup το 2010 και 2011 (Η δημοσίευση του κειμένου πραγματοποιήθηκε 12 Μαΐου του 2011)
Η διαμαρτυρία απεστάλει προς το site και εμού προσωπικά παρ΄ ότι ανυπόγραφο το δημοσίευμα – ξεπερνάμε τις εμμονές κάποιων και δεν θα τις σχολιάσουμε – και μας απαντά με αφορμή το δημοσίευμα που έκανε λόγο για νέο παρασκήνιο πίσω από την συνεργασία μεταξύ ΑΤΕ και Citibank.
Θα απαντήσουμε και ως προς την ουσία αλλά και ως προς την ηθική διάσταση του θέματος.
Ως προς την ουσία ως www.bankingnews.gr αναφερθήκαμε σε συναλλαγές μεταξύ ΑΤΕ και Citibank από τις οποίες προέκυψε μεγάλο κέρδος της Citigroup όπως υποστηρίξαμε.
Η ΑΤΕ απαντάει
Το έτος 2010 δεν διενεργήθηκε καμιά συναλλαγή swaps μεταξύ της ΑΤΕ και της Citibank και ειδικότερα συναλλαγή που αφορούσε το χαρτοφυλάκιο δομημένων ομολόγων με το αναφερόμενο κέρδος (σημείωση το www.bankingnews.gr ανέφερε κέρδος 12 και 17,2 εκατ ευρώ από αυτές τις συναλλαγές του 2010 και 2011).
Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποίησε η ΑΤΕ με την Citibank το έτος 2010 αφορούσαν αποκλειστικά απλές συναλλαγές repos με υποκείμενους τίτλους μόνο ομόλογα ελληνικού και Γαλλικού δημοσίου.
Τον Φεβρουάριο του έτους 2011 συνεχίζει η ΑΤΕ η τράπεζα για να αυξήσει και διαφοροποιήσει τις πηγές άντλησης ρευστότητας της και να απεμπλακεί εν μέρει από την εξάρτηση της από την ΕΚΤ προέβη και πάλι σε συνηθισμένη συναλλαγή repos και όχι swaps, με την Citibank επί δύο δομημένων ομολόγων χαρτοφυλακίου της ονομαστικής αξίας 70 εκατ ευρώ συνολικά.
Με τα repos αυτά η ΑΤΕ δανείστηκε συνολικά το ποσό των 70 εκατ ευρώ και ταυτόχρονα ενεχυρίασε ομόλογα Γαλλικού δημοσίου για το ποσό των 17,3 εκατ ευρώ.
Τα ενέχυρα αυτά ανήκουν στην ΑΤΕbank και αποτελούν απαίτηση της από την Citibank και όχι κέρδος για την Citibank.
Αυτά λέει η ΑΤΕ bank.
Επειδή η διαμαρτυρία με αφορούσε και προσωπικά παρ΄ ότι το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο site ήταν ανυπόγραφο θα προβώ σε ορισμένα σχόλια ενδιαφέροντα πιστεύω.
Πρωτίστως ζητώ από την ΑΤΕ να μας κοινοποιήσει το κέρδος που αποκόμισε από αυτές τις συναλλαγές η Citigroup.
Πληροφορούμεθα ότι η υπόθεση έχει φθάσει στο κοινοβούλιο και πιθανότατα θα τεθεί ερώτημα για το θέμα.
Προσωπικά οι διοικούντες στην ΑΤΕ γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο στενά παρακολουθώ τα τραπεζικά δρώμενα και ακόμη ειδικότερα αν γνωρίζουμε για το πώς πραγματοποιούνται συνολικά οι συναλλαγές σε διατραπεζικό επίπεδο και άλλα.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ΑΤΕ να μας απαντήσει σε αυτό το απλό ερώτημα ποιο ήταν το συνολικό κέρδος της Citibank το 2010 και 2011 από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν.
Το www.bankingnews.gr πραγματοποίησε συνολικά 7 τηλεφωνήματα προς διάφορές υπηρεσίες της τράπεζας αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.
Αντί απάντησης, λαμβάνουμε διαμαρτυρία από την ΑΤΕ Βank.
Το www.bankingnews.gr δεν έχει κανένα ανοικτό ζήτημα με τους εργαζομένους της ΑΤΕ και τον θεσμικό ρόλο της τράπεζας το οποίο σεβόμαστε πολλώ δε μάλλον που είμαστε εξειδικευμένο τραπεζικό site.
Το www.bankingnews.gr όμως θα φέρνει κάθε φορά στο φως σκοτεινές ή δυσδιάκριτες υποθέσεις που χρήζουν αποσαφήνισης.
Δεν υπήρχε αναφορά ότι η ΑΤΕ έχασε αλλά ότι μια ξένη τράπεζα κέρδισε.
Είχαμε αναφερθεί και στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας που εμφανιζόταν στα stress tests ότι διαθέτει 10 δις ευρώ και χρειαζόταν να διερευνήσουμε επί εβδομάδες το όλο θέμα για να διαπιστωθεί ότι η τράπεζα ήταν ο δανειστής του δημοσίου.
Αποκαλύψαμε ότι η ΑΤΕ ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρία την αξιολόγηση των δανείων της.
Αποκαλύψαμε τα σχέδια του δημοσίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την εμπλοκή του στην αύξηση της ΑΤΕ.
Το www.bankingnews.gr αναφέρθηκε και στις αθρόες αναβαθμίσεις εσχάτως διευθυντικών στελεχών και μέσα στην τράπεζα όχι απέξω ή γύρω μιλούν για αναβαθμίσεις με πολύ «συγκεκριμένα κριτήρια»
Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις επιλογές, αποφάσεις και κινήσεις των διοικήσεων και της διοίκησης της ΑΤΕ υπό τον Θ. Πανταλάκη και θα παρεμβαίνουμε καθότι η ΑΤΕ είναι δημόσια περιουσία οπότε όλα πρέπει να έρχονται στο φως.
Όσον αφορά την ηθική διάσταση του θέματος θα πω ότι τώρα ακόμη περισσότερο θα παρακολουθούμε στο πλαίσιο των δημοσιογραφικών μας αρμοδιοτήτων την πορεία της ΑΤΕ.
Δεν μιλήσαμε εμείς για ανεπαρκή κεφαλαιακά τράπεζα, δεν αυξήσαμε εμείς κατακόρυφα τα επιτόκια δανείων καθιστώντας την ΑΤΕ μια από τις ακριβότερες στην αγορά ενώ υποτίθεται ότι είναι κρατική τράπεζα και στηρίζει την οικονομία.
Το www.bankingnews.gr σέβεται την νομική οντότητα και την ΑΤΕ ως θεσμό στον χώρο των τραπεζών αλλά σε καμία περίπτωση μα σε καμία δεν θα σταματήσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις επιλογές της διοίκησης.
Όλα στο φως και το www.bankingnews.gr θα τα φέρνει όλα στο φως.

Το συμπέρασμα

Η ΑΤΕ συρρικνώνεται και συρρικνώνεται επιθετικά είναι ζημιογόνος και ήταν η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που δεν πέρασε τα ευρωπαϊκά stress tests του Ιουλίου του 2010.
Το www.bankingnews.gr δεν φιμώνεται και θα συνεχίσει να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική προς όλους ειδικά προς το κράτος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 71 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr