Ετοιμάζει παρέμβαση 200 με 350 δις ευρώ στα ευρωπαϊκά ομόλογα η ΕΚΤ – Οι 4 προτάσεις - Η Ελλάδα ζήτησε …1,5 τρισ ευρώ - Σε βάθος χρόνου ευρωομόλογα...02/12/10 - 07:09
Παρέμβαση στις αγορές ομολόγων που μπορεί να φθάσει σε ένα εύρος μεταξύ 200 με 350 δις ευρώ φαίνεται να εξετάζει η ΕΚΤ μετά από ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν εθνικές κυβερνήσεις ώστε η Κεντρική τράπεζα να στηρίξει την καταρρέουσα ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ίσως και σήμερα ή θα το υπαινιχθεί μέσω της συνέντευξης του Τρισέ του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει επιθετικότερα τις αγορές ομολόγων.
Στο τραπέζι έχουν πέσει 4 προτάσεις με βάση πληροφορίες με το εξής επιχείρημα.
Από την έναρξη του μηχανισμού αγοράς ομολόγων έως σήμερα η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει συνολικά αγορές 67 δις ευρώ εκ των οποίων 41 με 42 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα και 19 με 20 δις ευρώ Ιρλανδικά ομόλογα.
Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν όταν τα spreads ήταν σε δυσθεώρητα ύψη αλλά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σε πολιτικό επίπεδο έχει τεθεί το εξής ερώτημα γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομόλογα εφόσον το spread έχει εκτοξευθεί περαιτέρω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία.
Οι πολιτικοί ηγέτες διαπιστώνοντας ότι τα παρεμβατικά τους μέσα και μέτρα είναι αποτελεσματικά στράφηκαν στην ΕΚΤ η οποία πριν λίγες μέρες μέσω του Τρισέ προειδοποιούσε να μην την αψηφήσουν οι αγορές.
Οι χώρες που έχουν πληγεί ζήτησαν από την ΕΚΤ να παρέμβει δυναμικότερα αγοράζοντας ομόλογα Ελλάδος, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας ώστε να υποχωρήσουν τα spreads στην Ευρώπη.
Οι 4 προτάσεις που έχουν υποβληθεί από κυβερνήσεις χωρών με βάση αξιόπιστη πηγή είναι
1)Να συνεχισθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ στα ομόλογα πυκνότερα και συστηματικότερα. Με στόχο τα 150 δις ευρώ.
2)Η δεύτερη πρόταση θέλει να προσδιορίζεται το ύψος της παρέμβασης της ΕΚΤ στα 200 με 350 δις ευρώ
3)Η Ελλάδα πρότεινε το ύψος της παρέμβασης σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη να φθάσει το 1,5 τρις ευρώ στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. Μπορεί να είναι σοκαριστικό το νούμερο αλλά η πρόταση της Ελλάδος αυτή ήταν.
4) Να τεθεί στο τραπέζι η έκδοση ευρωομολόγων με στόχο να αντληθούν μέσω αυτής της διαδικασίας 1,5 τρις ευρώ.
Από τις προτάσεις αυτές ποια είναι η ποιο πιθανή; Η πλέον πιθανή είναι να συναποφασισθεί η ΕΚΤ ότι θα αγοράσει 200 με 350 δις ευρώ.
Πόσα ομόλογα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ; Προφανώς θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον μηχανισμό στήριξης αλλά φαίνεται να υπάρχει πολιτική απόφαση.
Ποιων χωρών ομόλογα θα αγοράσει; Θα αγοράσει ελληνικά, Ιρλανδικά, Πορτογαλικά και Ισπανικά ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να πωλήσουν ομόλογα;
Μέχρι τώρα δεν τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα και έτσι εξηγείται γιατί τα χαρτοφυλάκια παραμένουν σταθερά.
Ίσως να τους δοθεί πλέον αυτή η δυνατότητα και υπάρξει παρέμβαση και της ΤτΕ στις ελληνικές τράπεζες.
Τα spreads και CDS θα κλείσουν; Αν η ΕΚΤ ανακοινώσει και το ύψος της συνολικής της παρέμβασης θα κλείσουν.
Αν η παρέμβαση είναι μεγάλη μπορεί να κλείσουν από 100 έως 200 μονάδες βάσης δηλαδή 700 μονάδες.
Τα CDS στις 760 μονάδες στην Ελλάδα από 960 μονάδες.
Αν δεν υπάρξει παρέμβαση και η ΕΚΤ τελικά δεν ενδώσει στις πιέσεις τι θα συμβεί; Η διάψευση μιας τόσο μεγάλης προσδοκίας θα έχει πολύ μεγάλη αρνητική επίπτωση στις αγορές στα ομόλογα και τις μετοχές.
Το σοκ της διάψευσης θα είναι πολύ ισχυρό….
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr