neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: H διττή εικόνα των τραπεζών - Κέρδη 845 εκατ ευρώ στο 9μηνο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 03, 2010 11:40 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Ιαν 29, 2010 12:48 pm
Δημοσιεύσεις: 1345
H διττή εικόνα των τραπεζών - Κέρδη 845 εκατ ευρώ στο 9μηνο για τις 6 μεγαλύτερες...και ζημίες 1,050 δις ευρώ για Emporiki και Geniki bank
04/11/10 - 07:25

Πτώση κερδών 62% αναμένεται να εμφανίσουν οι 6 μεγαλύτερες ελληνοκυπριακές τράπεζες στο 9μηνο του 2010.
Τα αποτελέσματα εκτιμώνται σε 848 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 2,261 δις ευρώ στο 9μηνο του 2009. Η τάση του β΄ τριμήνου σε κέρδη, προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και έσοδα από τόκους και εξωτερικό διατηρούνται σε σχετικά παραπλήσια επίπεδα και στο γ΄ τρίμηνο.


Στον αντίποδα οι δύο υπό γαλλικό έλεγχο τράπεζες έχουν εμφανίσει ζημίες περίπου 1,050 δις ευρώ και προφανώς αν προσμετρηθούν στα αποτελέσματα του κλάδου τελικά καταγράφονται ζημίες 200 εκατ ευρώ για τις 8 τράπεζες τις 6 μεγαλύτερες και περιλαμβανομένων της Emporiki bank και της Geniki bank.
Την καλύτερη επίδοση συνεχίζει να εμφανίζει η Κύπρου στα 250 εκατ ευρώ, προφανώς η Εθνική βελτιώνεται αισθητά και ακολουθεί η Marfin ενώ οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν πτώση από 70% έως 80% περίπου.
Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του 9μήνου του 2010 είναι
1)Τα καθαρά έσοδα από τόκους συνεχίζουν να βελτιώνονται. Η τάση του β΄ τριμήνου καταγράφεται και στο γ΄ τρίμηνο του 2010.
Η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια και οι αναχρηματοδοτήσεις αλλά και η μείωση στα επιτόκια καταθέσεων που σημειώνονται τον Σεπτέμβριο διαδραματίζουν ρόλο.
2)Τα spreads στα ομόλογα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στις 840 μονάδες βάσης.
Άρα η αρνητική επίδραση στα χαρτοφυλάκια ομολόγων συνεχίζεται σε πιο ελεγχόμενο βαθμό συν τοις άλλοις και για το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μια σημαντική αναδιάρθρωση των ομολόγων που κατέχουν π.χ. σε χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται μόνο στην τιμή κτήσης.
3)Τα NPLs ως τάση παραμένουν στα επίπεδα του β΄ τριμήνου.
Δεν θα παρατηρηθεί έξαρση των επισφαλειών και τα στοιχεία αυτό έχουν αποδείξει έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στο α΄ 6μηνο οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 3,3 δις ευρώ που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση μπορεί να φθάσουν στα 6,4 δις ευρώ που θα αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών...
4)Τα Βαλκάνια και ειδικά η Τουρκία εμφανίζουν σταθερή πρόοδο.
Για την Finansbank εκτιμάται ότι τα κέρδη στο 9μηνο θα διαμορφωθούν στα 380 με 390 εκατ ευρώ.
5) Στο γ΄ τρίμηνο οι τράπεζες δεν θα επηρεασθούν από έκτατη φορολογική εισφορά. Ωστόσο τα κέρδη του 2010 θα επιβαρυνθούν στο α΄ τρίμηνο του 2011.
6)Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι το γ΄ τρίμηνο θα εμφανίσει πολλά κοινά στοιχεία με το β΄ τρίμηνο στα τραπεζικά κέρδη χωρίς ακρότητες ή εκπλήξεις.
Η Εθνική θα εμφανίσει στο 9μηνο του 2010 290 με 300 εκατ ευρώ κέρδη σημειώνοντας πτώση 71%. Η Finansbank είναι στυλοβάτης ενώ και η μητρική Ελλάδος θα συνεχίσει να εμφανίζει ζημία λόγω των επιπτώσεων από το α΄ τρίμηνο κυρίως αλλά και το β΄ τρίμηνο.
Η Alpha bank θα εμφανίσει κέρδη 90 εκατ ευρώ ή 150 εκατ προ έκτακτης φορολογίας. Η Alpha bank φαίνεται ότι καταφέρνει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της σε σχέση με το β΄ τρίμηνο.
Εμφανή τα στοιχεία σταθεροποίησης στον ισολογισμό.
Παραπλήσια εικόνα με την Alpha και η Eurobank η οποία σταθερά βελτιώνεται στο εξωτερικό ενώ σταθεροποιείται στο εσωτερικό.
Τα κέρδη εκτιμώνται σε 90 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς θα εμφανίσει κέρδη 40 εκατ μετά από την έκτακτη φορολογία.
Η τράπεζα εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης και αυτό καταγράφεται στο NPLs στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Κύπρου θα πλησιάσει τα 250 εκατ ευρώ στο 9μηνο του 2010 και βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο κερδοφορίας 300-400 εκατ ευρώ.
Η Marfin θα εμφανίσει στην γ΄ τρίμηνο του 2010 βελτίωση στα έσοδα από τόκους σε σχέση με το β΄ τρίμηνο ενώ οι προβλέψεις παραμένουν σε σταθεροποιητικά επίπεδα.
Τα κέρδη εκτιμώνται σε 80 εκατ ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Συνημμένα:
pl04102010.jpg
pl04102010.jpg [ 22.74 KiB | 1386 προβολές ]
Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 20 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr