Long ή short στο ΧΑ; Ποιος θα κερδίσει τις προσεχείς εβδομάδες;
10/07/10 - 07:03
Η μεγάλη μάχη ίσως η αιώνια μάχη στην αγορά long και short θα συνεχισθεί και προσεχώς καθώς διαμορφώνεται νέο τοπίο στην ελληνική αγορά.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι η αγορά επιχείρησε να κινηθεί καθοδικά με ενδοσυνεδριακό χαμηλό περίπου 1380 με 1390 μονάδες ανέκαμψε και πλέον βρίσκεται στις 1530 μονάδες περίπου.
Στο μεσοδιάστημα τι έχει συμβεί, ήρθαν τα stress tests, ήρθαν με αγορές οι ξένοι στο ΧΑ, το ευρώ ανέκαμψε έως τα 1,27 δολάρια και διεθνώς επιχειρείται μια προσπάθεια σταθεροποίησης.
Αυτά αποτελούν μέρος των γεγονότων που έχουν συμβεί. Πριν επιχειρηθεί να απαντηθεί το κύριο ερώτημα τι θα συμβεί προσεχώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παράμετροι που θα επιδράσουν στο ΧΑ προσεχώς
1)Ξεκινούν από την νέα εβδομάδα και έως τις 20 Ιουλίου θα έχουν κορυφωθεί οι ανακοινώσεις μεγάλων, διεθνών τραπεζών και εταιριών κυρίως αμερικανικών.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν λαβή για την διαμόρφωση της βραχυχρόνιας τάσης.
Κρισιμότατη η νέα εβδομάδα για τιε αγορές. Alcoa, Citigroup, J P Morgan, Goldman Sachs και άλλοι ανακοινώνουν επιδόσεις β΄ τριμήνου ή α΄ 6μήνου.
2)Στις 23 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα stress tests. Όλοι περιμένουν καθότι ωραιοποιημένα να είναι καλά τα αποτελέσματα στις τράπεζες.
Όμως έχει υποεκτιμηθεί το αυξημένο ή καλύτερο δεδομένο ότι κάποιες τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, προσοχή στην παράμετρο Ελλάδα.
Τα stress tests θα αποδειχθούν Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ.
3)Οι αγορές πλησιάζουν κρίσιμα τεχνικά σημεία σε τέτοιο βαθμό που η αυξημένη προσοχή επιβάλλεται.
4)Το ευρώ έχει ανακάμψει αλλά έχουν αυξηθεί και οι short θέσεις.
Προφανώς θα μπορούσαν να απαριθμούν και άλλες παράμετροι αλλά το βασικό ερώτημα είναι ποιοι θα κερδίσουν οι long ή οι short;
Η απάντηση
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις βλέπουν το ΧΑ να πιάνει οροφή στις 1550 με 1580 μονάδες και μετά να διορθώνει χαμηλότερα.
Στο πλαίσιο αυτό βλέπουν την Εθνική στα 8,20 με 8,30 ευρώ.
Βλέπουν ο S&P 500 να κάνει κορυφή τις 1100 μονάδες και μετά να οδηγείται στις 950 με 980 μονάδες.
Βλέπουν το ευρώ λόγω των αυξημένων short θέσεων να υποχωρεί χαμηλότερα στα 1,25 αρχικά άλλοι μιλούν και για 1,20 δολάρια ανά ευρώ.
Αν ισχύσουν αυτά οι short έχουν κερδίσει.
Όμως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο καθαρά.
Οι αγορές τραπεζικών μετοχών από Citigroup, HSBC, Merrill Lynch και Deutsche Bank τις τελευταίες μέρες με παράλληλο κλείσιμο ελεγχόμενα βέβαια ανοικτών short θέσεων δείχνει κάτι που προφανώς δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Το
www.bankingnews.gr πριν ακριβώς 2 εβδομάδες είχε αναφέρει ότι σε 2 με 4 εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν το ΧΑ θα κινηθεί στις 1250 με 1300 μονάδες.
Τότε κάποια το σχολίασαν αυτό ασκώντας εύκολη κριτική.
Προφανώς η αναφορά μας αυτή δεν ήταν τυχαία.
Παρήλθαν από τις αρχικές 2-4 εβδομάδες οι 0 με 2 εβδομάδες.
Στο σημείο μηδέν άλλαξε κάπως η ψυχολογία.
Τυχαίο ίσως θα πείτε αλλά στις επόμενες 2 εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των αμερικανικών τραπεζών και βεβαίως τα stress tests.
Αυτό δεν ήταν τυχαίο προφανώς και είχαμε συμπεριλάβει όλα αυτά τα στοιχεία.
Το ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί;
Ίσως πρώτη φορά που δεν θα σας δώσουμε καθαρή απάντηση
Οι πιθανότητες είναι 50% με 50% δηλαδή το ΧΑ να κινηθεί προς τις 1250 με 1300 μονάδες που έχουμε με επιμονή υποστήριξη από τον Μάρτιο και να διασπάει τα κρίσιμα τεχνικά σημεία των 1550 με 1580 μονάδων.
Θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 2 εβδομάδες λοιπόν.
(προσωπική άποψη είναι ότι οι πιθανότητες για διόρθωση είναι μεγαλύτερες αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα)
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr