Το ΧΑ και οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν επενδυτική ευκαιρία ή όχι; 05/07/10 - 07:24
Μετά από μια κατακρήμνιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 1450 μονάδες με μια πτώση των τραπεζικών μετοχών από το υψηλά των προηγούμενων ετών κατά 78% το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν επενδυτική ευκαιρία ή όχι; Το ερώτημα αυτό για να απαντηθεί θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από οποιαδήποτε ιδιοτελή προσέγγιση.
Π.χ. θα θέλαμε το χρηματιστήριο να ήταν στις 3000 μονάδες, η οικονομία να αναπτυσσόταν με ρυθμό 4% τα κέρδη των τραπεζών να κάλπαζαν και βεβαίως λόγω της ευφορίας τα έσοδα των εταιριών περιλαμβανομένης και της δικής μας να είχαν εκτοξευτεί.
Όμως όταν αναφερόμαστε σε τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρεισφρήσει το τι θέλουμε αλλά τι πραγματικά συμβαίνει;
Οι ξένοι καθώς εκεί βρίσκεται ο πυρήνας της ανόδου του ΧΑ απέχουν από το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν 3 μεγάλες προκλήσεις που μπορεί να σταθεροποιήσουν ή να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα.
1)Οι ξένοι ανησυχούν, φοβούνται αναδιάρθρωση χρέους. Έχει τόσες φορές διαψευσθεί αλλά οι ξένοι επιμένουν και προφανώς ανησυχούν.
2)Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών προβληματίζουν θα περιλαμβάνουν ή όχι αναδιάρθρωση χρέους, αν περιλαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειασθούν κεφάλαια;
Ασαφές ακόμη το τοπίο, οι τράπεζες δεν είναι σαφές αν θα κληθούν να απαντήσουν ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο.
3)Αν οι δύο πρώτοι λόγοι είναι υποκειμενικοί και ίσως εύκολα ή σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμοι ο τρίτος λόγος δεν μπορεί να απαντηθεί με καμία βεβαιότητα.
Τι θα συμβεί το 2011; Οι τράπεζες θα επιτύχουν λιγότερα ή περισσότερα κέρδη; Η οικονομία θα κινηθεί χαμηλότερα ή υψηλότερα των προσδοκιών;
Το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί τουλάχιστον ακόμη και ίσως χρειασθούν ακόμη μήνες για να αρχίσει κάπως να απαντάται.
Για να αγοράσει ο ξένος μια μετοχή πρέπει να έχει ορατότητα για το μέλλον να προβλέψει πως θα κινηθεί το μέλλον.
Οι αγορές στα τυφλά δεν αρέσουν στους ξένους.
Έτσι εξηγείται γιατί ενώ με δυναμικούς όρους το ΧΑ και οι τραπεζικές μετοχές είναι υποτιμημένες , οι ξένοι δεν τις αγγίζουν.
Σε αυτή την συγκυρία το ΧΑ και οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι σαφές αν αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.
Βέβαια αν τεθεί το ερώτημα αν αγοράσει κανείς με ορίζοντα το 2013 δεν θα είναι κερδισμένος; Μπορεί ναι μπορεί και όχι είναι η απάντηση.
Προφανώς κανείς σκεπτόμενος λογικά να πει ποντάρω ότι η ελληνική οικονομία θα τα καταφέρει και ως εκ τούτου το ΧΑ θα προεξοφλήσει τα καλύτερα.
Αυτό μπορεί να ισχύει αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα.
Σε λίγους μήνες αν η αγορά αποκτήσει ορατότητα τότε και μόνο τότε οι ξένοι θα αποφασίσουν να χαράξουν την στρατηγική τους για την Ελλάδα.
www.bankingnews.gr