neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Φήμες για χτύπημα της Fitch σε οικονομία και τραπεζικές ....
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 20, 2010 5:25 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Ιαν 29, 2010 12:48 pm
Δημοσιεύσεις: 1345
Φήμες για χτύπημα της Fitch σε οικονομία και τραπεζικές εκδόσεις βυθίζουν το ΧΑ - Κρίσιμο σημείο οι 1450 μονάδες - Ψυχραιμία σε spreads και CDS
20/12/10 - 17:19

(upd8)Οι φήμες σπέρνουν πανικό. Το www.bankingnews.gr έγκαιρα από τις 16 Δεκεμβρίου είχε αναφερθεί στα σχέδια της Fitch να υποβαθμίσει ομόλογα και τίτλους των ελληνικών τραπεζών η παράμετρος αυτή σε συνδυασμό με τις φήμες για επικείμενη υποβάθμιση της οικονομίας που δεν επιβεβαιώνεται όμως προκάλεσαν συστημικό τραπεζικό σοκ καταγράφωντας απώλειες έως 6% ωστόσο ο όγκος δεν είναι μεγάλος στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία όπως και το γεγονός ότι κρατούν οι 1450 μονάδες.
Το ΧΑ έκλεισε στις 1449,72 μονάδες ένα κρισιμόταταο τεχνικό σημείο με πτώση 3,22% τζίρο 73,5 εκατ ευρώ και όγκο 23 εκατ μετοχές απόρροια φημών ότι επίκειται υποβάθμιση της οικονομίας και των τραπεζικών ομολόγων και πάσης φύσεως εκδόσεων, από την Fitch ίσως μέσα στην εβδομάδα - μάλλον την Τετάρτη-. Σημειώνεται ότι τα σχέδια για την υποβάθμιση των τίτλων και ομολόγων των ελληνικών τραπεζών το www.bankingnews.gr τα έχει αποκαλύψει στις 16 Δεκεμβρίου. Οι τράπεζες έχουν δεχθεί ισχυρό σοκ καταγράφοντας πτώση 4% έως 6%. Πλήρης απαξίωση χωρίς εντυπωσιακά μεγάλους όγκους.


Πάντως θα πρέπει να αποσαφηνισθεί ότι η Moody's έχει προιδοποιήσει ότι μπορεί να υποβαθμίσει πολλαπλά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όπως και η Standard and Poor's ενώ η Fitch το έχει αφήσει ως ερωτηματικό, ωστόσο για τις τράπεζες έχει αναφερθεί από το www.bankingnews.gr ότι επίκειται υποβάθμιση των ομολόγων και πάσης φύσεως εκδόσεων τους. Πάντως είναι παράδοξο το ΧΑ να επηρεάζεται από την Fitch και τα ομόλογα να μην αντιδρούν κινήθηκαν σταθεροποιητικά.
Σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα αν προστεθούν και οι δηλώσεις στελεχών της Pimco που επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει προσωρινά από το ευρώ προκαλούν περαιτέρω αναστάτωση σε μια υπερευαίσθητη αγορά.
Στο ΧΑ καταγράφονται εικόνες απογοήτευσης και απαξίωσης με τις τράπεζες να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις. Ο νέος στόχος για την αγορά είναι οι 1450 μονάδες που αποτελούν τεχνικό σημείο και εν συνεχεία αν διασπαστούν αποφασιστικά θα κινηθεί προς τις 1400 -1380 μονάδες. Το γεγονός είναι ότι ούτε καν επιχειρήθηκε προσέγγιση των 1550 μονάδων τις προηγούμενες ημέρες και αυτό αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη για την χρηματιστηριακή αγορά. Από την άλλη ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι το ΧΑ υποχωρεί μεν αλλά με σχετικά μικρό όγκο.
Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την πίεση στην αγορά στην μη ανακοίνωση των όρων της αύξησης από την Πειραιώς ωστόσο η μετοχή σημείωσε και τις μικρότερες απώλειες. Άρα δεν ευσταθεί το επιχείρημα αυτό. Συν τοις άλλοις η Πειραιώς ανακοίνωσε νέα ονομαστική αξία στα 0,30 ευρώ ενώ στις 3 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου που με βάση τις τωρινές παραμέτρους προσδιορίζεται στο 1,8 με 2 ευρώ περίπου. Άρα δεν συνδέεται η Πειραιώς με την υποχώρηση της αγοράς.
Παράλληλα τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας και απουσία αγοραστών και ειδικά ξένων – φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες – δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά συμβάλλοντας στην περαιτέρω υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.
Οι ξένοι απέχουν, ιδιαίτερα χαμηλή η συμμετοχή των ξένων το τελευταίο διάστημα με εξαίρεση τις κινήσεις της Citigroup, οι long αυτοί που ποντάρουν στην άνοδο της αγοράς έχουν περιορισμένα πολεμοφόδια ενώ οι short που είναι και λιγότεροι ποιοτικά και ποσοτικά επειδή τουλάχιστον σε αυτή την συγκυρία δρουν μονοπωλιακά στην αγορά και επηρεάζουν καθοδικά το ΧΑ και τις τράπεζες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τακτικών αν ππροστεθούν και οι φήμες για υποβάθμιση διαδραματίζουν ρόλο.... στην διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στην αγορά.
Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις με την Εθνική να υποχώρησε στα 6,48 ευρώ με απώλειες 4,71% η Κύπρου στο -5,8% στα 2,60 ευρώ, μεγάλες οι απώλειες για ΑΤΕ και Geniki πάνω από 9% ενώ το ΤΤ στο -6,16% στα 3,20 ευρώ. Η Eurobank απώλειες 7,02% στα 4,24 ευρώ.
Η πίεση που ασκείται στις τράπεζες είναι άνευ προηγουμένου.

Υποβαθμίσεις ομολόγων τραπεζών από Fitch

Tι ανάφερε στις 16 Δεκεμβρίου το το www.bankingnews.gr
Αυξάνουν οι πληροφορίες που φέρουν την Fitch να εξετάζει την υποβάθμιση πλήθους ομολογιακών των ελληνικών τραπεζών πολύ άμεσα, ίσως και τις προσεχείς ημέρες.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβαθμιστεί από την Fitch και φέρουν την εξής βαθμολογία ΒΒΒ- οι τράπεζες ΑΤΕ, Εθνική, Alpha, Eurobank, Marfin, Πειραιώς ενώ η TBank βαθμολογείται με Β-
Όμως πέραν από την βαθμολογία που φέρουν οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται και οι εκδόσεις τους. Ομολογιακά κοινά , καλυμμένες ομολογίες, τιτλοποιήσεις κ.α.
Με βάση πληροφορίες η Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει μέρος των πάσης φύσεως ομολογιακών ή τίτλων των ελληνικών τραπεζών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έρθει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των εγγυήσεων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Έχει τονισθεί ότι λόγω του νέου καθεστώτος που θα ισχύει από αρχές Ιανουαρίου για τα haircut στις εγγυήσεις αλλά και τον Μάρτιο που η Κεντρική Τράπεζα μεταβάλλει τους όρους που σχετίζονται με τα ratings τις βαθμολογίες δηλαδή από τους διεθνείς οίκους το τραπεζικό σύστημα καλείται να ανανεώσει 12 με 14 δις ευρώ εγγυήσεις οι οποίες θα βρεθούν …υπό αμφισβήτηση.
Η ευρύτερη κινητοποίηση που έχει υπάρξει από τις τράπεζες για το θέμα, υποχρέωσε και το υπουργείο Οικονομικών να επισπεύσει την διαδικασία των εγγυήσεων ύψους 20 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατανομές η Εθνική θα λάβει 4,1 δις ευρώ η Eurobank 3,9 δις ευρώ, η Alpha 3,55 δις ευρώ, η Πειραιώς 3,5 δις ευρώ, η ΑΤΕ 1,55 δις ευρώ, στο ΤΤ 1 δις ευρώ ενώ σε όλες τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα διατεθούν εγγυήσεις 2,5 δις ευρώ.
Η Πειραιώς ή η Alpha bank π.χ. θα εκδώσουν κοινά ομολογιακά δάνεια ύψους 3,5 δις ευρώ η κάθε μια για τα οποία εγγυητής θα είναι το ελληνικό δημόσιο.
Η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 10-14 μέρες και από την στιγμή που ολοκληρωθούν οι εκδόσεις των τίτλων των κοινών ομολογιακών δανείων οι τράπεζες θα τους καταθέσουν στην ΕΚΤ για 3 λόγους.
1)Για να αντλήσουν ρευστότητα , 2)για την δημιουργία αποθέματος εγγυήσεων και 3) για να αναπληρώσουν υπάρχουσες εγγυήσεις που θα απομειωθούν κατά 5% ή 6 με 7 δις ευρώ.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ζήτημα με τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
To νέο haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ σε assets που δέχεται ως εγγύηση για να παράσχει ρευστότητα προς τις τράπεζες και κυμαίνεται κατά κατηγορίες από 5% έως 10% αναμένεται να μειώσει την αξία των υφιστάμενων εγγυήσεων κατά 5 με 7 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες για να συντηρήσουν τα 137,7 δις ευρώ που έχουν καταθέσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λάβουν 95 δις ευρώ ρευστότητα και επιπλέον 10 δις ευρώ ως αποθέματα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα άρα χρειάζονται νέες εγγυήσεις να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι νέες εγγυήσεις που αναζητούν οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν τα 20 δις ευρώ που θα παράσχει ως εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες το ελληνικό δημόσιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο δεν χορηγεί 20 δις ευρώ αλλά εγγυάται εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών ύψους 20 δις ευρώ.
Συνήθως τα κοινά ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν οι τράπεζες λόγω της πολύ χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ή αν γίνονται χρειάζονται πολύ υποστήριξη πρόσθετων εγγυήσεων.
Όταν φέρουν και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αποκτούν επιπλέον βαρύτητα και έτσι οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κοινά ομολογιακά δάνεια ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστότητα.
Οι τράπεζες διαβλέποντας ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλες προκλήσεις το νέο haircut στις εγγυήσεις 5% έως 10% που επιβάλλει η ΕΚΤ αλλά και το πρόβλημα που έχει ανακύψει και με τα τιτλοποιούμενα δάνεια τα οποία φέρουν ορισμένα εξ αυτών χαμηλότερη βαθμολογία.
Τον Μάρτιο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των τιτλοποιούμενων δανείων με βάση την πιστοληπτική τους διαβάθμιση. Η ΕΚΤ αλλάζει τον μηχανισμό και αυτή η αλλαγή θα πλήξει μέρος των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ που σχετίζονται με τιτλοποιήσεις.
Άρα οι τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα μέτρα διαφύλαξης των εγγυήσεων τους.

Ψύχραιμη αντίδραση στα ομόλογα

Εν μέσω φημών για την οικονομία, σενάρια για υποβαθμίσεις, οι απειλές των ξένων και πολλά άλλα δεν φαίνεται να επιδρούν στα ομόλογα.
Το spread έχει σταθεροποιηθεί στις 894 μονάδες βάσης ενώ σταθεροποιητικά και τα CDS στις 950 μονάδες βάσης στην Ελλάδα, 468 μονάδες βάσης στην Πορτογαλία, 580 μονάδες βάσης στην Ιρλανδία , στις 342 μονάδες βάσης στην Ισπανία.
Οι αποδόσεις έχουν πάρει την ανιούσα στην Ελλάδα η 10ετία στο 11,9%, στην Ιρλανδία 8,37%, στην Πορτογαλία 6,45% και στην Ισπανία 5,51%.
Οι αποδόσεις, τα spreads και τα CDS θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολλούς μήνες ακόμη.
Τα spreads μπορεί να μείνουν σε υψηλά επίπεδα αλλά το ευρώ άγεται και φέρεται βρίσκεται στην ζώνη των 1,3150 δολαρίων.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 52 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr