Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ πουλάνε hedge funds - Ανεκόπησαν οι εντολές αγοράς σε Alpha - ETE από Citigroup και Deutsche - Διορθώνει το ευρώ στα 1,2870 δολ. 20/07/10 - 15:20
(upd6)Ρευστοποιήσεις σημειώνονται στο ΧΑ με το δείκτη να υποχωρεί 2,7% κάτω από τις 1600 μονάδες, στις 1580 μονάδες περίπου καθώς ξένοι και κυρίως hedge funds στο πλαίσιο της αποκομιδής κερδών μειώνουν θέσεις. Ταυτόχρονα διορθώνει το ευρώ στα 1,2870 δολάρια. Είχε σημειωθεί ότι το 30% των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στο ΧΑ τις τελευταίες 10 ημέρες προέρχεται από hedge funds, τα οποία άδραξαν την ευκαιρία για profit taking. Ο προβληματισμός της αγοράς πάντως είναι εύλογος. Οι συνεχιζόμενες εντολές στην Alpha bank από το Κατάρ αλλά και οι εισροές που σημειώνονται και στον τίτλο της Εθνικής τράπεζας συντηρούσαν το ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο η απορία της αγοράς είναι ως πότε θα συνεχίζονται αυτές οι συστηματοποιημένες αγορές; H πιθανότητα διόρθωσης αυξάνεται αν σταματήσουν οι εντολές αγοράς.
Σήμερα στο ΧΑ καταγράφονται ρευστοποιήσεις με επίκεντρο την Εθνική και την Alpha bank αλλά και ευρύτερα τις τραπεζικές μετοχές. Ο τίτλος της Alpha bank εδώ και 10 ημέρες έχει καταγράψει αξιόλογη συμπεριφορά προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ και άλλων funds.
Ωστόσο αυτό προβληματίζει ειδικά τους ξένους είναι ότι με εξαίρεση τις αγορές σε Alpha bank και Εθνική σημαντικές εισροές από άλλους επενδυτές δεν καταγράφονται.
Κάποιες μεμονωμένες κινήσεις όπως χθες από funds και εφοπλιστές σημειώνονται αλλά είναι μεμονωμένες.
Η μετοχή της Alpha bank κινείται κάτω των 5 ευρώ με τον όγκο να είναι και σήμερα πολύ υψηλός.
Η Εθνική κινείται στα 10,75 ευρώ μετά την εμφάνιση πωλητών.
Η περίπτωση της Alpha bank είναι όμως χαρακτηριστική και το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί όταν θα ολοκληρωθούν οι αγορές από το Κατάρ.
Σήμερα κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει η Citigroup 700 χιλ στην Εθνική και 500 χιλ στην Alpha bank η Merrill Lynch 300 χιλ στην Alpha bank, η Deutsche Bank 100 χιλ στην Εθνική
Στα ομόλογα τα spreads στις 785 μονάδες βάσης καταγράφοντας αύξηση, ενώ το ευρώ στα 1,2870 δολάρια με υψηλό ημέρας 1,3030 δολάρια. Το ευρώ ξεκάθαρα διορθώνει.
www.bankingnews.gr