Στην αντεπίθεση περνούν οι τραπεζίτες να στηρίξουν την οικονομία και να αναστρέψουν την αρνητική ψυχολογία
09/06/10 - 22:31
Πρωτοβουλίες για την στήριξη της οικονομίας θα λάβουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επικεντρωνόμενες σε 3 βασικούς άξονες
1)Να καταδείξουν μέσω της άμεσης στήριξης της οικονομίας ότι στηρίζουν έμπρακτα το σύστημα
2)Να περάσουν το μήνυμα στις αγορές ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και σταθερό
3)Να χαράξουν κοινή γραμμή όσον αφορά την καταστροφολογία που επικρατεί και βεβαίως να απαντήσουν πρακτικά και για την κατάσταση της οικονομίας και βεβαίως να επιχειρηματολογήσουν στα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει συμφέρον άμεσο για τις εξελίξεις στην οικονομία καθώς διαθέτει ομόλογα 47-50 δις ευρώ.
Οποιοδήποτε θέμα αναδιάρθρωσης είναι προφανές ότι αγγίζει και επιδρά αρνητικά στις τράπεζες.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχοντας ως βάση την στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αναδιάρθρωση τουλάχιστον όπως δηλώνει θα επιδιώξουν να κινηθούν σε αυτούς τους άξονες.
Όμως όπως υποστηρίζουν οι τραπεζίτες για να πεισθούν οι διεθνείς επενδυτές κλειδί θα είναι η μείωση των ελλειμμάτων.
Μόνο έτσι οι ξένοι επενδυτές θα πειστούν πραγματικά ότι υπάρχει πρόοδος στην Ελληνική οικονομία.
Το επόμενο στάδιο οι μετοχές
Στο επόμενο στάδιο θα επικεντρωθούν οι τραπεζίτες στις μετοχές των τραπεζών που διοικούν και έχουν καταβαραθρωθεί.
Θα κινηθούν σε 6 βασικά μέτωπα.
1)Πρώτιστη προτεραιότητα η διασφάλιση των κεφαλαίων με 33 δις ευρώ ίδια κεφάλαια οι τράπεζες είναι επαρκείς.
2)Στόχος είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα σε ανεκτά επίπεδα.
Οι τράπεζες δανείζονται και δανείζονται και θα δανείζονται για να καλύψουν δανεική ρευστότητα που λήγει και πρέπει να αποπληρωθεί.
Το κεφάλαιο ρευστότητα ως πρόβλημα δεν έχει κλείσει, ήδη στις 28 Ιουνίου θα επιστρέψουν έως 24 δις τα οποία θα είναι τελικά λιγότερα καθώς ορισμένα εξ αυτών έχουν αποπληρωθεί.
Άρα η μάχη επαρκούς ρευστότητας θα είναι συνεχής.
3)Μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό, οι ιδιωτικές τράπεζες ακολούθησαν αυτή την πρακτική και μείωσαν την έκθεση τους σε ομόλογα οι κρατικές την αύξησαν.
Άρα η μείωση του ρίσκου στο ενεργητικό είναι ζωτικής σημασίας.
4)Βαλκάνια στρατηγικά στηρίζουν τις θυγατρικές τους και θα επιμείνουν σε αυτή την στρατηγική.
5)Προβληματικά δάνεια το μεγαλύτερο μαζί με την ρευστότητα πρόβλημα των τραπεζών. Εκτιμάται ότι τα NPLs θα φθάσουν τα 6,5 δις μόνο το 2010.
Πρακτικά στόχο των διοικήσεων είναι να διαθέτουν επαρκή collateral επαρκείς εγγυήσεις.
Άρα έμφαση στην ποιότητα των δανείων, αναχρηματοδοτήσεις και επαρκείς εγγυήσεις.
6)Το 2007 η επίθεση σε όλα τα μέτωπα ανταμειβόταν τώρα θα ανταμείψουν οι συντηρητικές πρακτικές στις τράπεζες.
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και ειδικά αυτή την περίοδο δεν λάμπουν και πολλά πράγματα.
Οι τραπεζίτες όμως δεν τρέφουν αυταπάτες.
Η αλλαγή τάσης στο ΧΑ και κλίματος στην οικονομία θα καθυστερήσει. Η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί ορθή διαχείριση.
Ο ρόλος του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
Με βάση τα τωρινά δεδομένα ούτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ορατός ούτε τόσο η κρατικοποίηση των τραπεζών.
Αν όμως η κατάσταση στην οικονομία επιδεινωθεί τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί θέμα και για τον τραπεζικό κλάδο που τώρα διαθέτει 33 δις ευρώ κεφάλαια και 11,2% tier1.
Όμως όταν αποφάσισε το κράτος σε συνεργασία με το ΔΝΤ να συστήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτομάτως τέθηκε ένα βασικό ερώτημα γιατί δημιουργήθηκε το ταμείο αφού οι τράπεζες είναι σταθερές;
Γιατί 10 δις ευρώ κεφάλαιο να διαθέτει ως απόθεμα το ταμείο;
Είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο δημιουργήθηκε με ένα βασικό στόχο.
Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε default άρα οι τράπεζες λόγω των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους θα πιεσθούν σημαντικά στα κεφάλαια τους να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια.
Το ύψος του αποθεματικού του ταμείου 10 δις ευρώ προβληματίζει και καταδεικνύει ότι ΔΝΤ και ελληνικό δημόσιο ανησυχούν.
Όμως επειδή οι τράπεζες έχουν λάβει 4 δις ευρώ από το κράτος αν προσφύγουν και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα σημαίνει ότι κρατικοποιούνται.
Σημειώνεται ότι στο Ταμείο θα προσφύγει μια τράπεζα αν δεν μπορεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου αν βεβαίως έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr