Δάνεια έως 40 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 20-25 δις το 2010 και επιτόκια 3,75% και 5% περιλαμβάνει η στήριξη της Ελλάδος από ΔΝΤ – ΕE
10/04/10 - 08:32
Το συνολικό ύψος των 40 δις ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδος από το ΔΝΤ και την ΕΕ το οποίο θα δοθεί υπό την μορφή δανείων 20-25 δις ευρώ το 2010 και τα υπόλοιπα το 2011.
Οι δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι να διαλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο 300 μονάδες πλέον euribor δηλαδή περίπου 3,75% ή σταθερό με επιτόκιο 5%.
Το ελληνικό δημόσιο εξετάζει και τις δύο επιλογές. Με κυμαινόμενο κερδίζει από το γεγονός ότι αρχικά θα πληρώσει λίγα σε τόκους αλλά με το μειονέκτημα ότι το euribor αναμένεται να ανατιμηθεί μεσοπρόθεσμα.
Εναλλακτική λύση με swap τα δάνεια που θα χορηγηθούν από το ΔΝΤ και την ΕΕ ώστε να αντισταθμιστεί ο όποιος κίνδυνος από μια πιθανή μελλοντική αύξηση των επιτοκίων.
Με σταθερό κλειδώνει πιθανόν για 3 χρόνια μια σταθερή απόδοση 5% ωστόσο το επιτόκιο αυτό θα δεσμεύσει την Ελλάδα ενώ ίσως να μην επιτρέψει και την μεγάλη αποκλιμάκωση του spread.
H οριστικοποίηση του σχεδίου που αφορά το ύψος και την διαδικασία και τα επιτόκια θα ανακοινωθούν άμεσα.
Από το σαββατοκύριακο έως τα μέσα της νέας εβδομάδας.
Η Ελλάδα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό επιδίωκε να μην χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης αλλά μέσω του μηχανισμού που θα είχε αποσαφηνισθεί τα spreads να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα για να μπορέσει να δανεισθεί από τις αγορές.
Ήθελε τον μηχανισμό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα spreads και όχι να κάνει χρήση.
Όμως τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί και παρά τα όποια σχέδια ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα.
Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr